De dunkle butikkers gade af Patrick Modiano

Oprettet: 02.11.2015 - 14:24

Bog: "De dunkle butikkers gade" af Patrick Modiano

Bogens forside

Privatdetektiven Guy Roland går på jagt efter sin tabte identitet.

Forfatter: 
Patrick Modiano
Oversætter: 
Victoria Westzynthius
Udgivet: 
2015
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
254
Lån bogen - Køb bogen

En privatdetektiv på jagt efter sin egen identitet i 1960’ernes Paris. Den lavmælte og samtidig hypnotiserende roman giver en enestående indsigt i, hvad fortid og erindring betyder.

”Jeg er ingenting. Intet andet end en lys silhuet den aften på fortovscaféen.” Sådan begynder den næsten krimiagtige roman af den franske nobelprismodtager, Patrick Modiano, om privatdetektiven Guy Roland, som mistede hukommelsen efter en ulykke, fik ny identitet og nu leder efter svar på hvem han var, og hvad der egentlig skete. Igen er temaet tab, erindring, besættelsestidens Paris og den labyrintiske vandring gennem Paris’ gader. Man er fanget fra første side, ja nærmest hypnotiseret af hovedpersonens søgen efter sin identitet og oplever de samme elektriske stød som ham, når nogle erindringsglimt trænger sig på.

Romanen foregår i 1965. Ved hjælp af vejvisere, fotografier og møder med mennesker fører sporene ham rundt i Paris, Frankrig og Polynesien. Tilsyneladende er det en ret enkel handling, men den dækker over det komplicerede forhold mellem fortid, erindring, eksistens og identitet. Hvem er vi? Hvad betyder steder og relationer, og de mennesker der tilfældigt eller ikke tilfældigt krydser ens liv? Hvor blev de af?

Form, struktur og indhold er integreret i en sjælden grad. Guy Rolands hukommelse er i begyndelsen nærmest fraværende, og hans vandringer i nattens Paris er fyldt med skygger og tågens drømmeagtige lys. Da minderne langsomt dukker op, er det nedfældet i en fotografisk, stilistisk præcision, hvor også lys, lyde, stemninger, dufte og samtaler spiller ind.

”…fremtiden er ikke det vigtigste i livet, men fortiden”. Citatet kan stå for alle Patrick Modianos bøger. Og selv om vi følger bestemte personers søgen i en bestemt tidsalder, bliver det på forunderlig vis kanaliseret over i læseren, som var det ens egen. ”..måske var jeg ingenting, men blev gennemstrømmet af bølger, der snart kom et fjernt sted, snart var stærkere, og alle disse spredte ekkoer, der svævede i luften, krystalliseredes og blev til mig.” Som Marcel Proust var det i en anden tid, er også Patrick Modiano på sporet af det tabte.

Det er spændende, som en kriminalroman skrevet i fineste litterære stil. Meget er kun antydet, så efter endt læsning er der stadig gåder tilbage. Men det er måske det mest fascinerende ved læsning af romanen, der er så nænsomt og smukt skrevet i en helt enkel prosa, at det er en ren fryd. Bogen er hermed varmt anbefalet til alle de mange, der er ved at være trætte af krimier og trænger til bøger med substans. Læs den og tag den med i kufferten, inden rejsen går til Paris igen.

På dansk findes ’Askeblomster’, 2014, ’ Et forbasket forår & Smertepunktet’, 2015 og ’Dora Bruder’, 2015.

’De dunkle butikkers gade’ blev oprindeligt udgivet i 1978, og han modtog den prestigefyldte Goncourtpris for romanen, der betragtes som et hovedværk i det store forfatterskab.

Originally published by Anny Skov Madsen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.