Blodets meridian af Cormac McCarthy

Oprettet: 08.07.2013 - 11:51

Bog: "Blodets meridian" af Cormac McCarthy

Bogens forside

Drengen slutter sig til Glantons bande, der midt i 1800-tallet drager hærgende gennem Texas og Mexico på jagt efter fjendtlige indianere.

Forfatter: 
Cormac McCarthy
Oversætter: 
Jan Hansen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
414
Lån bogen - Køb bogen

En episk western, der på helt usædvanlig vis udpensler ondskaben uden på noget tidspunkt at forsøge sig med en forklaring.

Jeg havde ikke hørt om romanen, der oprindeligt udkom 1985, men kunne læse mig frem til, at den regnes for McCarthys absolutte hovedværk, hvilket er store ord i betragtning af mesterværket ’Vejen’, hvor han på suveræn vis blander et hjerteskærende far-søn forhold med en isnende postapokalyptisk desperation.

’Blodets meridian’ er en episk western, som foregår i midten af 1800-tallet i USA’s sydlige stater og Mexico. Vi følger drengen, som aldrig benævnes ved navn. Han slår sig sammen med en bande af mænd, som helt lever af at dræbe og skalpere indianere for penge. Løbende kommer mexicanske soldater og uskyldige civile på tværs, og uden den mindste blinken ryddes også de af vejen. Hvis det overhovedet giver mening at tale om en handling, så former den sig som et langt ridt igennem en barsk og smuk natur af ørken og bjergområder, og for hvert hovslag kommer vi længere og længere ind i ondskaben, hvor nogle af ingredienserne er halshugninger, skalperinger og dræbte mænd, der udstilles med deres kønsdele i mundene. I løbet af romanen bliver både mennesker og dyr vanvittige, men en forklaring giver McCarthy ikke. På mesterlig vis pakkes mareridtet ind i poetiske naturskildringer, der næsten giver følelsen af, at man beskuer et skønt maleri i stedet for at læse en bog. Naturbeskrivelserne giver et nødvendigt pusterum, inden vanviddet igen fortsætter.

På trods af en helt unik stemning i romanen, så blev det lidt trættende at læse 400 sider med de samme blodige beskrivelser af myrderier og andre voldshandlinger. Problemet er, at alle karaktererne er fuldstændig blottede for udvikling, fra start til slut udviser de ikke det mindste tegn på moral eller empati. Det er naturligvis bevidst, men det gør, at romanen bliver lang og til tider tung at komme igennem. Romanens mest interessante karakter er uden tvivl den dæmoniske dommer, der i modsætning til de andre ikke kun er voldelig, men også yderst dannet og belæst. Han beskrives som en stor, fed mand uden et hår på kroppen. Han er hele tiden flere skridt foran alle andre, og han har noget uhyggeligt og djævelsk over sig.

’Blodets meridian’ er en helt usædvanlig roman, der kan læses metaforisk som en klassisk amerikansk roman om fornyelse gennem vold. Karakterernes manglende udvikling og de endeløse voldshandlinger gør, at den kan være svær at komme igennem, men det lykkes McCarthy at skabe en helt unik stemning, der efterlod et uudsletteligt indtryk på mig.  Jeg synes derfor ikke, at nogen skal snyde sig selv for denne meget anderledes western-roman.   

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.