Baba Jaga lagde et æg af Dubravka Ugresic

Oprettet: 22.08.2011 - 11:06

Bog: "Baba Jaga lagde et æg" af Dubravka Ugresic

Bogens forside

Ud fra mytefiguren Baba Jaga, den inkarnerede kvinde og heks, fortæller forfatteren om sine kvindelige slægtninge på Balkan.

Forfatter: 
Dubravka Ugresic
Oversætter: 
Claus Clausen
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Tiderne Skifter
Sidetal: 
344
Lån bogen - Køb bogen

Nutidens ældre kvinder og deres uundgåelige skavanker og tabuet derom sat under mytologiens befriende lup.

"Ja, til at begynde med er de usynlige. De passerer forbi dig som skygger, der baner sig vej gennem luften, de fægter med armene, tripper med små museskridt hen ad fortovet med indkøbsvognen efter sig og støttende sig til deres metalkrykke" (s. 7).

I sin nye roman, det tiende bidrag i den internationale Myteserie, har Dubravka Ugresic valgt at tage et af nutidens tabuer: kvinder og alderdom, under "kærlig" behandling.

Det gør hun ved at genfortælle og give sit eget nutidige bud på myten om Baba Jaga, moderen over alle hekse. Den essayistiske roman er inddelt i tre dele. Første og anden del i romanform fortæller om forholdet mellem "forfatteren" og hendes gamle mor ramt af alzheimer og om venskabet mellem tre gamle veninder på kurophold i Tjekkiet. Mens tredje del i brevform giver en folkloristisk introduktion til myten om heksen Baba Jaga. Via disse tre dele og deres forskellige beskrivelser af alderdommen og dens medfølgende skavanker får vi et stærkt indblik i, hvad det vil sige at være gammel, og hvor hårdt det rammer den enkelte (kvinde), når hjernen ikke længere slår til, og kroppen ikke længere ser ud, som den gjorde tidligere. Samtidig med, at man må leve med at blive "usynlig" for samfundet og mænd i særdeleshed, fordi man er blevet til en gammel kvinde/heks og derved ikke længere kan leve op til nutidens (uopnåelige og mandspålagte) ideal om evig ungdom.

Ergo en roman med et feministisk islæt, som dog kun har kærlige følelser og sympati tilovers for sine fire skrøbelige (kvindelige) hovedrolleindehavere.

Bedst kunne jeg selv lide første del om "forfatteren" og hendes mor med alzheimer, fordi der er fine observationer og meget nærvær i teksten, og historien fortæller på en god måde om noget, som de fleste mennesker vil komme til at opleve; det at blive ældre og afhængige af andre.

Men selvom romanen behandler et alvorligt emne, forstår den alligevel undervejs at fortælle varmt og humoristisk om forholdet mellem børn og forældre, atypiske venskaber, det uforståelige i at vinde mange penge på casino, og hvor svært det egentlig kan være at finde den rigtige kiste til en lille pæn ældre dame.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.