Alice af Judith Hermann

Oprettet: 23.05.2011 - 10:32

Bog: "Alice" af Judith Hermann

Bogens forside

Fem noveller der hver især handler om et dødsfald i Alices familie eller omgangskreds

Forfatter: 
Judith Hermann
Oversætter: 
Judyta Preis, Jørgen Herman Monrad
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Batzer & Co
Lån bogen - Køb bogen

Fem stærke og stille noveller, der stramt struktureret fortæller om tab, erindring og refleksion. En unik og usentimental læseoplevelse, hvor de små detaljer er i fokus.

Novellesamlingen er et portræt af en kvinde. Alice er i slutningen af 30’erne og bor i Berlin.
Handlingen er meget sparsom. I hver novelle er der en mand, som dør, og efterladte - deriblandt Alice - som står tilbage med minderne og de eksistentielle spørgsmål, man stiller sig selv, når ens liv aldrig kan blive det samme igen.

Dødsfaldene er aldrig voldsomme eller makabre. I flere af novellerne er døden ventet efter et længere sygdomsforløb. Beskrivelserne af de pårørendes liv i dagene og timerne, før den syge får fred, er hjertegribende, fordi de omhandler almindelige gøremål, som at spise et stykke frugt eller ryge en cigaret, der i al deres trivialitet virker næsten grusomt ligegyldige, når der ligger et menneske i rummet ved siden af og dør. Der er ingen højlydt sorg i novellerne, og de små, diskrete, næsten indirekte tilkendegivelser af sorg virker derfor så meget stærkere.

Sproget er behersket og udgøres af korte sætninger. De fremstår enkle og saglige, og forhindrer dermed den sentimentalitet, der så nemt kunne have domineret novellesamlingen.

For at elske denne bog skal man have lyst til at dvæle ved detaljerne. ’Alice’ er en smuk læseoplevelse, der fordrer langsommelighed af læseren, så alle de fine små nuancer og detaljer, som vidner om sorgen og afmagten, opleves.

I den sidste novelle er den døde ham, Alice selv elsker. Læseren følger hende, mens hun efter dødsfaldet pakker hans ting sammen.

“Alice stak posen i sin egen jakkelomme. Hun kunne ikke få sig selv til at smide den væk. Der var tilsyneladende en rækkefølge i tingene, tid som skulle gå. Først finde, så forstå, så smide væk. Komme på afstand. Ro på, det havde irriteret hende, når Raymond havde sagt det. Ro på. Hun lagde vinterjakken i papkassen til Røde Kors. Det samme gjorde hun med handsken. En højrehåndshandske. Hun skubbede ikke sin egen hånd ind i den en sidste gang. “

Novellesamlingen skal også læses med ro på og i dens eget tempo. Belønningen er en stor læseoplevelse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.