22.11.63 af Stephen King

Oprettet: 26.11.2013 - 12:48

Bog: "22.11.63" af Stephen King

Bogens forside

Gymnasielæreren Jake Epping bliver via en tidstunnel sendt tilbage til USA i 1958 med den klare mission at eliminere Lee Harvey Oswald for at forhindre Kennedy-mordet og dermed ændre historiens gan

Forfatter: 
Stephen King
Oversætter: 
Alis Friis Caspersen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
864
Lån bogen - Køb bogen

Stor og overbevisende roman om at rejse tilbage i tiden for at forhindre mordet på præsident Kennedy. Et totalt umuligt plot, skulle man tro, men Stephen King er sluppet umanerligt godt fra det.

Jake Epping er en helt almindelig mand, high school-lærer, fraskilt og i bund og grund sympatisk. Da hans gamle ven Al en dag fortæller ham, at der er en tidstunnel bagest i hans lille restaurant, og at han via den kan rejse tilbage til 1958, tror Jake ikke rigtig på ham.

Al ville have brugt tidstunnellen til at rejse tilbage og forhindre snigmordet på Kennedy, og han har opsamlet en masse oplysninger om Lee Harvey Oswald, men han nåede aldrig at få gennemført sit forehavende på grund af en alvorlig kræftsygdom. Nu vil han have, at Jake skal påtage sig opgaven, men Jake vil først overbevises. Han rejser tilbage i nogle timer (uanset længden af opholdet er der kun gået to minutter i vores verden), og senere i flere måneder for at være sikker på, at det, han gør i fortiden, ikke påvirker fremtiden.

Tilsyneladende har Jakes rejse tilbage ingen indflydelse, og inden Al dør, beslutter han at springe ud i opgaven. I de næste fem år lever Jake i en anden tid. Han holder nøje opsyn med Oswald for at være sikker på, at der ikke er nogen medskyldige, samtidig med at han bliver mere og mere glad for fortiden. Han bosætter sig i en lille by og bliver igen lærer. Men han er jo på en mission, og det var ikke meningen, at han også skulle forelske sig i den smukke skolebibliotekar Sadie. Og fortiden vil ikke lade sig forandre, den stritter imod.

Stephen King er kendt som værende noget af en ”skrivekugle”. Hans forfatterskab spænder utroligt vidt i indhold og temaer, men når han er bedst, er han i en klasse helt for sig selv. Når man siger Stephen King, tænker de fleste dog nok på hans gyserromaner, men denne nye tankevækkende roman, har appel til alle læsere. Hvis man er lidt op i årene, kan man givet huske, hvad man lavede på denne dag i 1963, og spørgsmålet om, hvordan verden ville have set ud, hvis Kennedy ikke var blevet skudt, har nok strejfet mange.

Denne spændende problematik - og ikke mindst hvad vil der ske, hvis historien bliver ændret (den såkaldte sommerfugle effekt) - beskriver King på imponerende og overbevisende vis. Ingen forstår som han at skrive spændende historier ud fra spørgsmålet ”hvad nu hvis”, og ingen formår som han at beskrive mennesker og deres reaktioner. Tidsbilledet fremstår perfekt og detaljeret og lokker med sin beskrivelse af en mindre kompliceret fortid.

En anden af Stephens Kings forcer er hans genbrug af tidligere benyttede idéer og temaer, som han forfiner og forbedrer. Han fik første gang idéen til denne roman tilbage i 1972, og som en meget sjov detalje kommer Jake på sin rejse til Dallas til den lille by Derry, hvor en række børn er forsvundet, og en grusom klovn spøger i kulissen (romanen ’Det onde’).

Endelig må man bestemt heller ikke glemme, at manden jo faktisk kan skrive, og kan man abstrahere for det til tider meget direkte og ramsaltede sprog, er hans bøger tillige ofte gennemsyret af en ganske særlig og forfriskende form for barsk humor.

Oprindeligt skrevet af Arne Larsen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.