Peter Madsen

Peter Madsen blev født den 12. maj 1958 i Århus og nåede i løbet af barndommen at bo 12 forskellige steder rundt om i landet, før familien valgte at slå sig ned i Roskilde. I efteråret 1973 dukkede han op på tegneseriefestivalen i "Huset" i København med en stak tegninger, som fik tegneserieforlaget Interpresses daværende redaktør Uno Krüger til at interessere sig for den unge tegner.

I de følgende år fik Peter Madsen publiceret flere korte serier i Seriemagasinet, ligesom han bidrog til flere amatørfanzines bl.a. Freddy Miltons Sejd og Rune Kiddes Blomstrende Spaghetti.

Valhalla
På initiativ af Interpresses albumredaktør Henning Kure gik Peter Madsen i 1977 - sammen med et forfatterteam bestående af Henning Kure og Hans Rancke og med Søren Håkansson som farvelægger - i gang med den humoristiske albumserie Valhalla om de nordiske guder.
Det første album Ulven er løs udkom i 1979. Ikke længe efter blev det genudgivet med en særlig undervisningssektion i samarbejde med forlaget Gjellerup. Denne undervisningsudgave fik tildelt Danmarks Skolebibliotekarforenings børnebogspris i 1981. I 1980 og 1982 fulgte Valhalla-albummene Thors brudefærd og Odins væddemål, nu med Per Vadmand og Peter Madsen som medforfattere.
I 1982 var Peter Madsen med til at starte produktionen af tegnefilmen Valhalla, som han instruerede sammen med Jeff Varab. Filmen havde biografpremiere i efteråret 1986 og det følgende forår fik den tildelt Publikumsprisen for Bedste Børne- og Ungdomsfilm i Cannes.
I 1988 og 1989 udkom Valhalla-albummene Historien om Quark og Rejsen til Udgårdsloke, der tilsammen fortæller filmens historie. I kølvandet på filmen blev en af seriens figurer, jætteungen Quark, så populær, at han i de følgende år fik både sin egen avisstribe, tegnet af Torben Osted, og sin egen række af TV-tegnefilm.  

Illustration fra Ormen i dybet (Valhalla, 7)
Klik på billedet for stor visning.
I 1989 modtog Peter Madsen den danske tegneseriepris, Ping Prisen, for sit arbejde. I 1990 fulgte Valhalla-albummet De gyldne æbler og i 1991 Ormen i dybet, som blev kåret som årets bedste album på Tegneseriemekka 1992 i Ballerup. I 1992 udkom Frejas smykke, som modtog Norsk Tegneserieforums pris, Sproing-prisen, for bedste udenlandske album samme år. I 1993 udkom Den store udfordring med Peter Madsen som sin egen farvelægger og i 1997 Gudernes gaver det første album med seriens nuværende farvelægger, Jesper Ejsing. På manuskriptsiden overtog Henning Kure en større og større del af skrivearbejdet for til sidst at stå som seriens forfatter med de øvrige medlemmer af gruppen som idemænd, mens Peter Madsen helligede sig arbejdet med at iscenesætte historien og stå for tegnearbejdet.
I 1998 udkom Mysteriet om digtermjøden, som udløste at Peter Madsen tildeltes SAS-prisen for Bedste Nordiske Tegneserie det følgende år på Raptus-festivalen i Bergen. Mysteriet om digtermjøden har sin egen webside www.valhalla-comics.dk. Valhalla-tegneserien er gennem tiden udkommet på 10 forskellige sprog og det 12. album Gennem ild og vand er planlagt til udgivelse i foråret 2001.

Peter Madsens arbejder kan opleves i en række andre udgivelser. Tegninger og tegneserier fra 1975-82 er samlet i albummet Hen ad vejen, udgivet af Interpresse i 1983.
Til forlaget Bogfabrikkens erotiske tegneserieantologi Danske Fristelser leverede han i 1988 to bidrag samt omslaget, og i Carlsens nordiske antologi "Den første Kærlighed " fra 1993 finder man Peter Madsens tegneserienovelle Hvem er Benny?.

Samtidig med arbejdet som tegneserieskaber og tegnefilminstruktør har Peter Madsen læst medicin, men foretrak at blive tegner og fortæller frem for læge. Sine oplevelser som ung medicinstuderende har han imidlertid samlet i albummet Grønlandsk dagbog, der udkom i 1990 på forlaget Frederik E. Samme år blev det på Danske Tegneserieskaberes Konvent kåret som årets bedst tegnede serie.

I 1997 bidrog Peter Madsen til den nordiske serieantologi "Gare du Nord" med serien Mouse, og i 1999 udkom denne serie som album på fransk med titlen Souris på forlaget La Cour des Miracles.
I 1990 foreslog Det Danske Bibelselskab Peter Madsen at lave tegneserier over Biblens fortællinger.  
Forside: Menneskesønnen
Menneskesønnen
I 1995 udkom Menneskesønnen, en genfortælling af evangeliernes historie. Peter Madsen fik frie hænder til sin tegneseriefortolkning, som efter flere års arbejde med massevis af research resulterede i en tegneserie fortalt i akvarel over 130 sider, der blev udgivet samtidig i Danmark, Sverige og Frankrig.
Året efter modtog albummet Den Kristne Tegneseriepris 1996 ved Tegneseriefestivalen i Angoulême, Frankrig, bl.a med den begrundelse, at "tegneserien gør sig fri af det idealiserede Jesusbillede og derfor tvinger læseren til at reagere".  
Forside: Historien om Job
Historien om Job
Det Danske Bibelselskab har udgivet endnu en bibelsk genfortælling af Peter Madsen, nemlig Historien om Job i 1999, en billedbog/tegneserie for voksne, der i en ekspressiv stil genfortæller Jobs Bog fra Det Gamle Testamente.   Andre arbejder
Ud over arbejdet med tegneserier har Peter Madsen lavet et væld af illustrationsopgaver strækkende sig fra bog- og pladeomslag, plakater og tegninger til tidsskrifter, aviser og foreninger til storyboards, T-shirt-designs og vægmalerier. Han har også illustreret adskillige bøger, f.eks. billedbogen Troldehistorien, skrevet af Henning Kure og med rim af Rune Kidde, i 1989, og Skolebibelen, skrevet af Bodil Busk Sørensen, i 2000. Endelig er Peter Madsen en flittig foredragsholder.

Se udvidet portræt på Silkeborg Biblioteks hjemmeside.

Samtlige illustrationer er gengivet med venlig tilladelse fra Peter Madsen. © by Peter Madsen.
Oprindeligt publiceret af ForfatterNet Silkeborg 15. september 2000

Debut: 
1979
Land: 
Danmark
Links
Bøger