Maria Gerhardt

Maria Gerhardt

Maria Gerhardt blev født 25. januar 1978 i København og døde 16. marts 2017 efter længere tids kræftsygdom. Hun har læst Dansk på Københavns Universitet.

Nattens dronning, lesbisk ikon og en skarp skildrer af tidsånden blev hun kaldt som dj Djuna Barnes på de københavnske spillesteder og freelance kulturjournalist for bl.a. Dagbladet Information og Cover.

I 2014 debuterede Maria Gerhardt som skønlitterær forfatter med romanen Der bor Hollywoodstjerner på vejen. Bogen er en personlig beretning om at blive ramt af brystkræft, når livet er på det højeste. Romanen indgår i vores liste med de fem bedste, nyere danske skønlitterære titler om kræft. Bøgerne er velskrevne og personlige i en litterær form (autofiktion), og alle fortæller historien om en fysisk og psykisk nedtur som kræftsyg eller pårørende. Om angst, sorg, håb og ventetid. Se hele listen her

'Der bor Hollywoodstjerner på vejen' blev udvalgt til at være en del af Litteratursidens store tema om debutanter i forbindelse med samarbejdet om Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris.

I 2015 udgav hun sin første digtsamling Amagermesteren, som helt fortjent vandt Politikens Litteraturpris 2016. Den handler om opvæksten på Amager, fodboldspil og kønsidentitet. 

I begyndelsen af marts 2017 udkom hendes sidste værk Transfervindue, som har opnået stor anerkendelse blandt landets anmeldere: "Maria Gerhardt har en kraft og en intensitet, der går lige i maven og hjertekulen og får tårerne til at trille. Men romanens styrke er, at fortælleren – Maria – ikke ønsker at blive ynket i forhold til sin sygdom. Snarere er romanen et langt skrift om at leve livet, mens tid er. Romanens Maria ønsker brændende at leve, men er tvunget til at skulle sige farvel." skriver Litteratursidens anmelder om Transfervindue.

Maria Gerhardt skriver sig med Transfervindue ind i litteraturen om døden. Vi har samlet en liste over danske romaner og noveller, som handler om døden, om sorg og om at være alvorlig syg. Læs mere her.

Debut: 
2014
Død: 
2017
Land: 
Danmark
Links
Bøger