Lise Lyng Falkenberg

Den 17. maj 1962 blev jeg født i Odense. Sammen med min 6½ år ældre søster Ilse, min mor Aase, der var kontorassistent, og min far Vagn, der var lagerforvalter, boede jeg i en gammel, lidt spøgelsesagtig patricierlejlighed i den indre del af byen, nærmere betegnet i Pantheonsgade som nabo til Brandts Klædefabrik før denne blev et kulturcenter.

Hvor jeg har fået min brændende kærlighed til litteratur fra er ikke til at sige. Den har i hvert fald ikke noget med arv eller miljø at gøre, for det nærmeste min familie har været på litteraturens verden er, at min tiptipoldefar, den berygtede kaptajn Conrad Wilhelm Ahlefeldt von Falkenberg, fiktivt fik sig selv og sit ikke helt stuerene liv portrætteret i Jytte Borbergs roman "Befri Kaptajnen". Alligevel vidste jeg allerede i børnehavealderen, at jeg ville være forfatter, og så snart jeg kunne læse, slugte jeg 20 bøger om ugen, skrev små fortællinger og elskede de kreative fag, fremmedsprog og selvfølgelig dansk stil i min skoletid på Vestre Skole i Odense.

Allerede som 15-årig mistede jeg min mor, og halvandet år efter måtte jeg i gang med den for min familie obligatoriske kontoruddannelse. I denne periode færdedes jeg i det odenseanske kunstnermiljø, og her blev jeg opfordret til at skrive en børnebog. I 1983 debuterede jeg således med børnebogen "Max og Lurifax", som indtil videre er min eneste udgivelse for børn. Da jeg året efter blev færdiguddannet kontorassistent, var det tid for mig at få den uddannelse, jeg havde lyst til. Jeg tog nysproglig studentereksamen på Fyns Studenterkursus, og lod mig herefter indskrive på Odense Universitet.

I 1991 blev jeg mag.art. i litteraturvidenskab fra universitet, og siden er en halv snes af mine værket blevet udgivet, fortrinsvis romaner og novellesamlinger, der alle er holdt i den magisk-realistiske genre. Også lyrik har jeg fået udgivet og fagbøger om det amerikanske kulturfænomen "The Monkees", der hærgede verden i tresserne, og om den skotske forfatter Sir J. M. Barrie, der opfandt Peter Pan i 1902. Desuden har jeg gennem de seneste 20 år rejst en del i England, Frankrig, Tyskland, Italien og de amerikanske stater New York og Californien, hvor jeg i 1990 boede i Hollywood i en længere periode. Jeg har også nået at tage suppleringsuddannelser og kurser i semiotik, journalistik og medier samt arbejdet som projektmedarbejder og forskningsbibliotekar på Syddansk Universitetsbibliotek. Frem til april 2003 er jeg Ph.D.-stipendiat i kulturstudier på Syddansk Universitet med projekt i nyhedsformidling via danske skillingsviser.

Siden 1986 har jeg sideløbende arbejdet som freelance journalist med over 100 artikler, essays og interviews trykt i diverse ind- og udenlandske kulturtidsskrifter, herunder "Levende Billeder", "Kunst" og det amerikanske "MBF", og p.t. er jeg blandt andet knyttet til årbogen "Dansk Kunst" som kritiker. Derudover har jeg instrueret og produceret især musikvideoer og virket som PR-agent for rockmusikere, billedkunstnere og andre kreative sjæle.

For tiden arbejder jeg på dels min Ph.D.-afhandling, dels min næste roman, som efter alt at dømme bliver en magisk kriminalroman, og så har jeg travlt med at være mor for min datter Tea, som jeg siden hendes fødsel i 1999 har været alene med.

Havde jeg ikke haft muligheden for at realisere min drøm om at blive forfatter, var jeg sandsynligvis blevet filmproducer, teltholder i et tivoli eller troldkvinde. Når jeg sidder her i mit lille hus med udsigt over Odense Å, er jeg dog ganske tilfreds med, at tingenes tilstand er som den er.

Oprindelig publiceret ForfatterNet Viborg - 19. oktober 2001  

Debut: 
1983
Land: 
Danmark
Bøger