Kim Foss

Født: 29.07.1960 på Frederiksberg.
Debut: Akut beslægtet. 

Kim Foss er vokset op i Brønshøj og Vallensbæk og tog i 1979 matematisk-samfundsfaglig studentereksamen fra det private katolske Niels Steensens Gymnasium. Han studerede geografi på Københavns Universitet 1979-80, men skiftede til Handelshøjskolen i København og blev HA i 1983 og cand. merc. 1986 med speciale i livsstilanalyser og forbrugeradfærd. Han har siden været ansat i flere ministerier. Han har læst litteraturvidenskab og religionsvidenskab på åbent universitet og har rejst og opholdt sig en del i Østeuropa.

Han begyndte at skrive i gymnasietiden ansporet af en interesse for sprog i almindelighed og dets muligheder og undervisningen i dansk, som var yndlingsfaget. Han bidrog med en lang række digte til tidsskriftet Hvedekorn fra 1981 før debuten i bogform.

Bidragyder til antologien "Nordiske noveller i 1990'erne", Systime, 1999

Oprindelig publiceret ForfatterNet Århus - 4. oktober 2001
Foto: Omar Ingerslev

 

Debut: 
1990
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Eventyr på polsk" af Kim Foss

  Bogens forside

  Da en polsk familie flytter ind ved siden af, får den utilpassede ungkarl Tim travlt med at udspionere tilflytterne, ikke mindst konen.

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Mellemgaard
  Sidetal: 
  343
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Engangsmenneske" af Kim Foss

  Bogens forside

  Digte. I et yderst koncentreret sprog giver Kim Foss erindringsglimt og stemmingsbilleder af tid og eksistens

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  2011
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  58
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Stenland 1:1: digte" af Kim Foss

  Bogens forside

  Digte, der med et skævt smil zoomer ud fra det enkelte menneske til menneskers livsvilkår i den moderne civilisation, kaldet Stenland

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  2009
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  63
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Magi, dame, knægt" af Kim Foss

  Bogens forside

  Julian er superstudent i et østeuropæisk land - Han bliver forelsket i den mystiske Maya, og deres tilværelse påvirkes af den politiske udvikling i landet, der bevæger sig mod demokrati, men i

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  2003
  Forlag: 
  Medusa
  Sidetal: 
  303
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Slyngdage" af Kim Foss

  Originaludgave: 1997

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  1997
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  72
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Stormens øje" af Kim Foss

  Digte, hvoraf mange har rejse og rejseoplevelser som tema

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  1993
  Forlag: 
  Attika
  Sidetal: 
  88
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Akut beslægtet" af Kim Foss

  Originaludgave: 1990

  Forfatter: 
  Kim Foss
  Udgivet: 
  1990
  Forlag: 
  Schønberg
  Sidetal: 
  65
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

”Anna vænner sig efterhånden til, at jeg dukker op hver anden søndag og begynder at vove sig lidt mere ud i køkkenet, men ellers har jeg lidt svært ved at skelne det ene besøg fra det andet, for det er i lange tider stort set det samme, der foregår. Jeg tøjler mig i den grad, at jeg er sikker på, at hverken Richard eller Anna sporer min fortærende hunger i hendes nærhed. Hun læser trofast eventyr for børnene, lægger dem i seng og kommer ned og holder sin mand i grundigt øjesyn. Vi deles ulige om at holde en samtale flydende ved hjælp af et af mine stikord, som hun brygger videre på. Hendes bølgede mørkebrune hår drysser ned over panden og de opvakte øjne, der er så velanbragt mellem hendes glatte fine ansigtstræk. Stille og roligt indfanger de enhver stemning. Jeg spørger hende, hvad hun læser op.

”De skal lære det vigtigste af dansk kultur, og samtidig vil jeg gerne holde deres polsk ved lige,” forklarer hun. Det viser sig at være en fast tradition søndag aften. Det er H.C. Andersens eventyr.”

 

Uddrag af romanen ”Eventyr på polsk”

”Tunnelen til 1. maj-parken var buet med sirligt mønstrede vægge, og den dæmpede belysning derinde forvanskede ansigterne og de famlende hænder. Børn råbte forskrækket efter deres mødre. Et øjeblik var Maya igen forsvundet. Jeg gik parallelt med en anden pige, der stirrede anklagende og forbløffet mod mig, da lyset strømmede ind. Maya var allerede nået op for enden af balustraden og spejdede efter mig med et stænk af ivrighed. Svejseflammer hvinede, og en kvælende lugt af jordnødder steg os i møde oppe på den asfalterede sti, der førte videre ind i 1. maj-parken. Folk sad i en uendelig række på græsset og ristede jordnødderne over små pindebål og lagde dem i medbragte krukker.

”Må jeg være din første kunde?” spurgte Maya indsmigrende.

”Spiller du også skak?”

”Ikke ret tit, men jeg kan da flytte brikkerne. Min far har engang sat mig ind i det.”

”Det er i orden, men vi behøver ikke spille om penge,” sagde jeg.

Vi fandt en helle under en gammel eg med raslende grene. Solen var pludselig brudt endnu mere frem og lyste blidt over trækronerne i parken. De tunge skyer fra morgenstunden var borte. Maya tog en ubestemmelig tingest frem, et stativ af en eller anden art. Så foldede hun en høj fiks lædertaburet ud og greb efter et rødt tæppe og et spil kort med guldkanter. Det var utroligt, så lidt det havde fyldt, og der var stadig noget tilbage i tasken, som mindede om et tornyster.

”Hvad har du ellers med?” spurgte jeg.

”Øh, tryllerekvisitter…Men dem kan jeg ikke vise dig.”

Uddrag af romanen ”Magi, dame, knægt”

SIDSTE VINTER

mellem mindesten

lander duen fra arken

med kaptajnens klo

Fra: Engangsmenneske, 2011

 

Inspiration

Kan komme fra et hvilket som helst sted – ofte som tråde der samles fra forskellige kilder - ofte uventet – ofte under selve skriveprocessen – hvor fører teksten hen? Det må undersøges – undertiden skriver den sig selv. Ligesådan med figurerne. Ofte har de afsæt i virkelige personer, som så får deres egen personlighed undervejs. Ugenkendelige fra inspirationskilden.  

Selve skriveprocessen er en vekselvirkning mellem impulser og bevidste overvejelser. Jeg skriver først et råmateriale ned og finder kronologen, sammenhængen og plottet gradvis senere.