Jakob Vedelsby

Jakob Vedelsby blev født den 13. marts 1965 i en etværelses i Håndværkerhaven i København. I 1966 flyttede han med sine forældre ind i et hus på Thorsvej i Birkerød, hvor han boede til han var 19. I 1983 blev han matematisk-musisk student fra Birkerød Statsskole og et halvt år senere flyttede han til København – først til Frederiksberg og siden til Nørrebro. Her bor han i dag med sin familie.

Jakob Vedelsby ville være kok, fly-steward, koncertpianist og siden læge, men endte med at læse Film- og Medievidenskab på Københavns Universitet. Det resulterede i en cand.phil. i 1989. Samme år mødte han sin nuværende kone, og de fik deres første datter i 1990 og den næste i 1993. Efter at have arbejdet et par år med kort- og dokumentarfilm i et lille filmselskab på Christianshavn, blev han freelanceskribent. Det er han stadig. Han holder også foredrag og skrivekurser.

Jakob Vedelsby debuterede som forfatter med digte i Hvedekorn i 1990 og fortsatte med at udgive digte i tidsskrifter op gennem 90’erne. I 2002 udgav han sin første roman, "Himlen må vente" på forlaget Samleren. Den blev efterfulgt af romanerne "Du og jeg" (Samleren, 2004), Verden i verden (Samleren, 2007) og Bjergene i horisonten (Aronsen, 2009).

 

 

 
Debut: 
2002
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Frihed og skæbne" af Jakob Vedelsby

  Denne dual language antologi på dansk og russisk omfatter stor novellekunst fra ti danske og ti russiske forfattere udvalgt af Velerij Popov, formand for Sankt Petersborg Forfatterforening, o

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2015
  Forlag: 
  Gagarin
  Sidetal: 
  480
 • Bog: "Skyggespor" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  Skyggespor er et nærgående portræt af romanens fortæller og hovedperson, filminstruktøren Peter Bellman. Hans karriere er kulmineret for år tilbage.

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2015
  Forlag: 
  Tiderne Skifter
  Sidetal: 
  238
 • Bog: "Menneskeloven" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  Carl Bernstein bliver udnævnt til midlertidig ambassadør i Grækenland under en terrorbølge, der rammer hele verden, og som måske har udspring i Grækenland

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2011
  Forlag: 
  Aronsen
  Sidetal: 
  269
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Bjergene i horisonten" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  Jackson Neander har haft et anstrengt forhold til sin far, som han gennem erindringsglimt forsøger at forstå efter dennes død

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2009
  Forlag: 
  Aronsen
  Sidetal: 
  110
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Verden i verden" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  Tre parallelle, symbolladede fortællinger om en fælles kreds af personer, som søger svar på de eksistentielle spørgsmål om kærlighed, længsel og svigt, til lands, til vands og i luften

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2007
  Forlag: 
  Samleren
  Sidetal: 
  205
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Du og jeg" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  Beretningen om en mand og en kvinde, der under en rejse til London bliver væk fra hinanden. Det er historien om den store kærlighed og de stærke kræfter, den rummer

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2004
  Forlag: 
  Samleren
  Sidetal: 
  127
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "Himlen må vente" af Jakob Vedelsby

  Bogens forside

  I korte novellelignede kapitler, som springer i tid og rum, fortælles beretningen om den livsglade og synske drømmer Jackson, om hans syn på verden og hans søgen efter kærlighede

  Forfatter: 
  Jakob Vedelsby
  Udgivet: 
  2002
  Forlag: 
  Samleren
  Sidetal: 
  101
  Lån bogen - Køb bogen
Læs forfatteren

 

Klip fra "Himlen må vente"(2002):

Overalt var erantis skudt frem af den hårde jord og havde bredt sig i gule plamager under træernes vinterstive grene og langs de stedsegrønne figurklippede hække omkring gravstederne. Han lynede parkacoaten ned, og kold luft smøg sig gennem skjorten langs maveskindet til ryggen, han løftede armene en smule og lod hulerne svale. Lidt senere satte han sig på bænken. Jackson var indhyllet i forårets dufte, og smagen af nattens regn slap igen og igen hans tunge og drev tilbage i svælget med den klare fugtmættede luft. Hvert synsindtryks mirakuløse detaljerigdom tilførte hans hungrede legeme nye kræfter.

Klip fra "Du og jeg"(2004):

Mine tanker sprang fra min barndoms dagligstue, indhyllet i tobaksrøg og silende vindstilleregn, til en vidtstrakt slette brudt af spredte træer med runde kroner. Så svømmede jeg i en åkandeblomstrende voldgrav rundt om et slot med fire tårne, så trak jeg mig op gennem skyerne og satte mig på en fugtig klippe, så løb jeg gennem en støvet by med små fiskerhuse og nåede mågernes hvide birk, så snublede jeg i gruset ved synet af kirketårnet, der spiddede månen mod den orange himmel, så lå jeg om natten i sengen på Palace Hotel, og du lå ved siden af, og det flimrende lys fra sengelampen trængte gennem mine øjenlåg og drejede rundt om stemmer, der var flettet ind i hinanden og klistrede som efterårsregn.

Klip fra "Verden i verden"(2007):

John føler, at han har mørke dér, hvor andre lagre lyse barndomsminder, og først i 12-års alderen, da hans forældre gik fra hinanden, begyndte solen at stå op over hans liv. På det seneste er han begyndt at lede efter indgange til barndomsmørket, han har fundet en lommelygte og har tænkt på at kravle derind og se sig omkring. Hans udgangspunkt er, at han er resultatet af to menneskers kærlighedsløse elskov før fri abort. Han kan godt blive nervøs for, hvad der gemmer sig i mørket. Måske har de forsøgt at drukne ham i badekarret, kvæle ham under en pude, kaste ham ud ad et hotelvindue. Måske bankede de ham med flad hånd mod hjerneskallen, til han faldt bevidstløs om. Mørket i ham har sine årsager, så meget ved han. Han husker den lyse, stjerneklare aften på terrassen, da de fortæller, at huset skal sælges, at han skal flytte med sin mor til en lejlighed langt derfra, og han forstår, at han aldrig skal se sin far igen. Den nat halshugger de ham for sidste gang ude i haven. Det svier som at skære fingeren på et stykke papir. Mor holder ham fast, hendes stærke fingre borer sig ned i hans arme, mens far svinger øksen og kapper hans hoved af mod huggeblokken. Da hovedet triller ned ad bakken mod huset, lige før blodet fylder hans øjne, ser han dem omfavne hinanden i stjerneskæret.

Klip fra "Bjergene i horisonten"(2009):

Der fandtes en ond mand et sted i verden, som truede med at slå Jacksons far ihjel. Det var hans mor, der engang med bævende stemme fortalte om manden, der gennem mange år ringede og sagde, at han ville dræbe ham, og at han aldrig skulle føle sig sikker. Jackson forstod ikke, hvem der kunne finde på sådan noget, og det gjorde ham bange. Han tænkte, at det måske var derfor, hans far havde jagtriflen stående ladt i stuen. Jackson brød sig ikke om, at hans far ikke trak gardinerne for og ofte stod som en skydeskive i sin hvide skjorte foran den blanke, sorte flade mod natten og markerne, som om han ligefrem længtes efter, at hans dødsfjende skulle sende en kugle af sted og gøre en ende på det hele. Men måske var det hans hån mod manden, der truede ham: ’Skyd mig, hvis du tør!’ Han turde ikke.

 

 

 

Inspiration

Verdens mangfoldighed inspirerer ham. Og han er vild med film og litteratur. Orson Welles, Alfred Hitchcock, Sergio Leone, Stanley Kubrick, Woody Allen, Wim Wenders, Akira Kurosawa, Francis Ford Coppola, Steven Spielberg, Martin Scorsese og Sam Mendes hører til favoritinstruktørerne. Inspirerende lystlæsning finder han i udvalgte romaner af forfattere som John Steinbeck, Graham Green, John Fante, Ernst Hemingway, Jules Verne, Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Cormac McCarthy, Paul Auster, Bret Easton Ellis, Erik Fosnes Hansen, Dan Turéll og Ib Michael. Blandt mange andre.