Eva Gro Andersen

Eva Gro Andersen er født i 1975 og debuterede som skønlitterær forfatter i 2011 med en samling prosalyrik med titlen "Laila, Leo, Lolita m.fl." på forlaget Jorinde & Joringel.

Hun er uddannet cand.mag. i nordisk litteratur med speciale i virkelighedsaspekter i dansk litteratur 1965-75, har skrevet både fag- og skønlitteratur og forsker blandt andet i dansk velfærdsrealisme. Som litteraturforsker har hun bidraget med artikler i tidsskrifterne Kritik, Reception og Afart og som skønlitterær forfatter med tekster i tidsskriftet Apparatur. Hun har desuden fået publiceret artikler i aviser og dagblade, blandt andet Information og Politiken.

Hun er vokset op i både Nord- og Sydsjælland, og på grund af forældrenes skilsmisse, da hun var næsten seks, måtte hun som barn tilpasse sig meget forskellige miljøer, lige fra velhavermiljøer i Nordsjælland til en dagligdag med en enlig mor i socialt boligbyggeri ved Københavns motor- og indfaldsveje. På trods af en omtumlet opvækst, blev hun tidligt introduceret til dansk og international litteratur, og gik allerede som barn på opdagelse i morens omfattende bogsamling, der blandt andet talte bøger af Kirsten Thorup, Vibeke Grønfelt, Albert Camus, Jean Paul Sartre og Franz Kafka. Hun vidste tidligt, at hun skulle være forfatter og skrev allerede som syvårig sin første roman med titlen "Den lille kylling og dens venner". Den var på hundrede sider, som hun skrev i hånden og selv illustrerede.

Som helt ung færdedes hun i miljøer på kanten af samfundet, blandt andet i et undergrundsmiljø af musikere, billedkunstnere og aktivister uden for de etablerede kunstscener. Her arbejdede hun en årrække som selvstændig billedkunstner, mens hun ernærede sig som illustrator, portrætmaler, rengøringsassistent, dagplejer, ufaglært vvs'er, pædagogmedhjælper og periodevis bistandsklient. Erfaringer og oplevelser fra disse miljøer inspirerede hende til at skrive debuten "Laila, Leo, Lolita m.fl." (2011), om mennesker, der ikke kan finde sig til rette på det almindelige arbejdsmarked. Bogens undertitel eller genrebetegnelse, "Et persongalleri", peger på hendes erfaringer som billedskabende kunstner.

Under sin uddannelse på Københavns Universitet blev hun involveret i tidsskriftarbejde og forskning og var i en årrække redaktør på litteraturtidsskriftet Reception, hvor hun bl.a. skrev om Kirsten Thorups forfatterskab og om 1970'ernes børnelitteratur. Interessen for velfærdsstatens realismer blev vakt i studietiden under et litteraturhistoriekursus med Lasse Horne Kjældgaard som underviser, og i 2009 fik hun publiceret en artikel om Anders Bodelsens forfatterskab i tidsskriftet Kritik. I sin studietid arbejdede hun som redaktør, konsulent og korrekturlæser på forlaget Gyldendal og som redaktionsmedhjælper på Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Hun har desuden arbejdet som foredragsholder og underviser og som litteraturanmelder på magasinet Cover.

I årene 2012-14 boede og arbejdede hun i både København og i Stavanger i Norge. I dag bor og arbejder hun i henholdsvis Vordingborg på Sydsjælland og Hammerfest i Nordnorge, på øen Kvaløya i Laplands arktiske ødemark. Begge steder nyder hun godt af den stilhed, som kun findes i udkantsområdernes vilde natur.

Hun har modtaget flere legater til videre arbejde med sit forfatterskab.

Debut: 
2011
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Laila, Leo, Lolita m.fl." af Eva Gro Andersen

  Bogens forside

  Prosadigte, der i 42 små portrætter tegner et galleri af personer, som føler sig lidt klemt i dagens Danmark og ikke helt kan finde deres plads i det etablerede samfund

  Forfatter: 
  Eva Gro Andersen
  Udgivet: 
  2011
  Forlag: 
  Jorinde & Joringel
  Sidetal: 
  48
  Lån bogen - Køb bogen

2017: Arbejdslegat, Statens Kunstfond, legatudvalget for litteratur
2016: Arbejdslegat fra Autorkontoen, den skønlitterære pulje, Dansk Forfatterforening
2014: Arbejdslegat fra Autorkontoen, den skønlitterære pulje, Dansk Forfatterforening
2014: Aage Brodersen og hustru f. Erna A. Andersens Legat