Amalie Smith

Amalie Smith

Amalie Smith (født 1985) er en dansk forfatter og billedkunstner. Hun er uddannet fra Forfatterskolen i 2009 og studerer for tiden ved Det Kongelige Danske Kunstakademi.

Smith har allerede markeret sig som del af en ny generation i dansk litteratur med hendes særegne og personlige stemme. Hun arbejder tværæstetisk i sine værker og blander tekst med visuelle indslag.

Debutværket De næste 5000 dage udkom i 2010 og kan bedst betegnes som en hybridroman, idet den består af prosa, digte og fotografi. Værket falder i seks dele, der med hvert sit udtryk omfatter erindring, naturvidenskabelig og personlig iagttagelse og undersøger forholdet mellem et subjektive og det videnskabelige. Smith vandt i 2011 Danmarks største debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Debutantpris, for værket.

I 2012 udkom Smiths anden roman I civil, der er en fortælling om at vokse sammen i kærlighed og fra hinanden i sygdom. Også i denne roman kombinerer Smith prosa, digte og fotos. Anne Birgitte Hundahl beskriver i hendes analyse af værket, hvordan jeget i I civil er midt i en frigørelsesproces, hvor det handler om at slippe det jeg, som jeget var, for at finde hen i en nyt jeg. Læs hele analysen her.

Smith udgav desuden i 2010 filmromanen Fabrikken falder, der er en samling af tekster og plakater. Hun vandt i 2011 Bukdahls Bet, der belønner den smalle litteratur, for værket.

Debut: 
2011
Land: 
Danmark
Bøger
 • Bog: "Marble" af Amalie Smith

  Bogens forside

  I krydsklip mellem Marble, en antik marmorskulptur, der materialiserer sig som kunststuderende anno 2014, og billedhuggeren Anne Marie Carl Nielsen og hendes ophold i Athen i 1903, fortælles

  Forfatter: 
  Amalie Smith
  Udgivet: 
  2014
  Forlag: 
  Gladiator
  Sidetal: 
  104
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "I civil" af Amalie Smith

  Bogens forside

  Digte og prosatekster, der dels skildrer samlinger af blandt andet mineralske krystaller, dels skildrer et kærlighedsforhold, hvor den ene part rammes af en kræftsygdom

  Forfatter: 
  Amalie Smith
  Udgivet: 
  2012
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  93
  Lån bogen - Køb bogen
 • Bog: "De næste 5000 dage" af Amalie Smith

  Bogens forside

  Digte - I seks tekstdele, der med hvert sit udtryk omfatter erindring, naturvidenskabelig og personlig iagttagelse, lyrik og fotos, undersøges forholdet mellem det subjektive og det videnskabe

  Forfatter: 
  Amalie Smith
  Udgivet: 
  2010
  Forlag: 
  Gyldendal
  Sidetal: 
  92
  Lån bogen - Køb bogen

Se også

 • Analyse: Smith, Amalie - I civil

  I civil af Amalie Smith afsøger forholdet mellem ”jeg” og ”du”; mellem det, der udgør en samling og det, der ikke kan rummes i den.
 • Artikel: At bryde tidsmodellen

  I 6 forskellige tekstformer undersøger Amalie Smith hvordan erindringer, naturvidenskabelige iagtagelser af tid og lys ændre det vi kalder virkelighed.