Et andet Afrika - Alexander McCall Smith: 'Damernes Detektivbureau Nr. 1'

Oprettet: 31.03.2010 - 10:56

McCall Smiths serie om Damernes Detektivbureau er en kærlighedserklæring til Afrika og i særdeleshed til Botswana. Af bibliotekar og litteraturstuderende Helle Laursen

Damernes Detektivbureau
Mma Precious Ramotswe er 35 år og iværksætter. Hun har startet det første private detektivbureau i Botswana og har investeret hele sin fædrende arv i sin forretning. Det er en driftig dame, der starter sin forretning med stil og hun får sig et kontor i udkanten af hovedstaden Gaborone.

Hun ansætter en sekretær Mma Makutsi, der har fået topkarakteren 97 procent i maskinskrivning fra Botswanas sekretærakademi. Derudover køber hun også en lille hvid varebil, så hun kan komme rundt, når hun nu skal ud at opklare for sine klienter. Ganske langsomt kommer der gang i forretningen. I ventetiden bliver der drukket en masse rooibush thé. Det viser sig at Precious har næse for mysterier, og at hun har flair for at løse sagerne til sine klienters fulde tilfredshed.

En kvindelig detektiv
Ganske som en anden kendt opdager, Agatha Christies Miss Marple, benytter Mma Ramotswe sin diskrete småsnak med tjenestefolk og sælgere på markedet, til at få svar på de spørgsmål, der kan føre til opklaring af sagerne. Men det er ikke kun opklaringen af sagen der driver hende og giver historierne spænding.

Det er ligeså meget de moralske dilemmaer, der knytter sig til de problemer, som Mma Ramotswe bliver præsenteret for. Hun har det også med at filosofere, og mener ikke at det altid kan være til det bedste at fortælle hele sandheden. I den forbindelse siger hun om tilgivelse af fortidens synder:
”Det er den rette afrikanske optræden, den tradition, som lå nærmest på Afrikas inderste hjerte. Vi er alle sammen børn af Afrika, og ingen af os er bedre eller vigtigere end andre. Det er, hvad Afrika kunne fortælle verden – minde verden om, hvad det er at være menneske”.

På mange måder er Precious et billede på det nye Afrika og på den erkendelse, der er i mange hjælpeorganisationer og på at det er kvinderne, der kan flytte Afrika ud af fattigdommen. Hun er praktisk anlagt, og kender og forstår det land og de mennesker, hvor hun lever. Hun er vidende om, at udviklingen kommer, men at det ikke kan eller skal gå hurtigt.

Kriminalromaner fra Afrika?
Mma Ramotswes sager har intet tilfælles med de makabre og blodige krimier, vi i disse år bliver præsenteret for af de populære skandinaviske krimiforfattere. Fortællingen om Mma Ramotswe veksler smidigt mellem hendes privatliv og sagernes opklaring. Det giver et billede af Botswanas kultur, historie og problemer.

Sagerne er ofte af personlig og social art, og her kommer hendes personlige erfaringer hende til hjælp. Hun har selv oplevet livet med en voldelig ægtemand med mere. Precious kender også bagsiden af det lykkelige Botswana. Det er tydeligt, at mændene ofte ikke er til andet end besvær. De øver vold mod kvinderne, drikker og er utro.

Men der bliver også taget hul på alvorlige emner som overtro, heksedoktorernes magt og bortførelse af børn. Der er en understrøm af et mere alvorligt og mørkt Afrika, hvilket også kommer til udtryk i beskrivelsen af Mma Ramotswe fars liv som minearbejder i Sydafrika.  En fremstilling som vi kender fra mange romaner som blandt andet Joseph Conrads Mørkets hjerte og fra Alexandra Fullers Luk ikke hundene ud i nat.

Solskin i Botswana
Ved læsningen af bogen får man et billede af et andet Afrika, og et mere konkret billede af et af land, der har Kalahariørknen som nabo. Historien er fortalt i et langsomt tempo med plads til hverdagens små detaljer. Romanens omdrejningspunkt har fokus på ordentlig moral og traditionelle værdier i kontrast til den ydre verden, der er under konstant forandring og hvor rollerne i samfundet bliver brudt op. Folk flytter ind til byerne og det traditionelle landsbyliv forsvinder.

McCall Smiths serie om Damernes Detektivbureau er en kærlighedserklæring til Afrika og i særdeleshed Botswana. - Og hvorfor ikke? Er der ikke brug for varme og positive fortællinger fra Afrika?

Forfatter information:
Alexander McCall Smith er født i 1948 i det nuværende Zimbabwe af skotske forældre. Her havde han sine drengeår, men tog sammen med sine forældre tilbage til Skotland, hvor han blev voksen og tog sin uddannelse. Han er uddannet fra universitetet i Edinburgh og er professor i medicinsk jura.

Han har været gæsteunderviser ved universitetet i Botswana. McCall Smith har skrevet flere bøger inden for sit fagområde, flere børnebøger samt noveller og fortællinger for voksne. Han fik sit internationale gennembrud med Damernes Detektivbureau Nr. 1, som er den første serie på foreløbig 10 bøger med Mma Ramotswe i hovedrollen.

En udløber af Damernes Detektivbureau er også en kogebog Mma Ramotswe cookbook - Nourishment for the Traditionally Built. Derudover er flere af bøgerne blevet filmatiseret til TV. Han bor i dag i Edinburgh, men rejser ofte til Botswana og henter inspiration til sine fortællinger.

0
Din bedømmelse: Ingen