Den standhaftige gartner af John Le Carré

Oprettet: 04.08.2008 - 12:06

Af litteraturstuderende Helle Laursen

John le Carré ”Den standhaftige gartner” efter engelsk ”The Constant Gardener”. Dansk oversættelse Asta Smith-Hansen i 2001.

Afsættet for romanen er mordet på den engelske diplomat Justin Quayles unge kone. Justin arbejder på den engelske ambassade i Nairobi, Kenya, mens hans unge og idealistiske kone Tessa arbejder som ngo’er i Nairobis slumkvarterer. Tessa findes dræbt i det nordlige Kenya ved Turkanasøens bred.

Hun var sammen med sin ven, den sorte læge Arnold Bluhm, taget op for at deltage i et ngo – arrangement. På denne måde bliver vi som læsere sammen med historiens hovedperson, den stille Justin, taget med på en hæsblæsende og nervepirrende rejse fyldt med intriger, diplomatiske benspænd og den globale kapitals magt udøvelse.

Justin starter sit eget opklaringsarbejde omkring mordet og eftersøgningen af morderen fører os tilbage til Europa, med den vestlige medicinalindustri som generator for plottet. Romanen afsluttes som den starter, i Kenya ved Turkanasøen bred.

Romanens ene lag er en klassisk spændingsroman, hvor man som læser åndeløst læser fra ét kapitel til det næste. I sin jagt på sandheden om Tessa’s mord og morder kommer Justin også tættere på Tessa og sig selv.

Romanens andet lag er deres kærlighistorie. Umiddelbart er de et umage par, han den stille diplomat, noget indadvendt, der nusser om planterne på sit kontor og i højkommissærens hav og hun udadvendt, ofte til besvær for Justin i hans diplomatiske cirkler. Tessa vil noget med livet og vil ændre verden her og nu. Han opdager nye sider af Tessa’s personlighed, lærer hendes hemmeligheder at kende og hans følelser for hende bliver forstærket og han oplever en dyb og ægte kærlighed til hende. Måske er det også en måde han bearbejder sin sorg over tabet af sin kone på.

Forfatteren John Le Carré fra www.thecwa.co.ukDet tredje lag: Gennem opklaringsarbejdet får Justin et indblik i en anden verden. Tessa’s verden. En verden der er meget anderledes end den, han kender. Han ved hvordan, man færdes på diplomatiets bonede gulve, men ikke ude i Nairobis slum.

Han må sætte sig ind i hvordan de globale markedskræfter opererer inden for forskning og afprøvning af ny medicin. Han får ligeledes en forståelse for hendes kompromisløse kamp for de fattige og især for den tredje verdens kvinder. Man får som læser en gryende erkendelse af at hvis de, diplomaten, her Justin og den idealistiske ngo, Tessa i højere grad havde forenet deres kræfter, kunne de måske sammen have gjort en forskel.

John le Carré har med romanen ”Den standhaftige gartner” skrevet en roman, som opfylder alle de ønsker, man kan have til en spændende og velskrevet thriller. Men han har mere end det. Her er også til hjertet, og til refleksion over måden hvorpå verden er indrettet i forhold til, hvad menneskeliv er værd. Dette kommer til udtryk gennem en hård kritik af den multinationale medicinindustris udnyttelse af den tredje verden.

Han bruger medicinalindustrien som en metafor for udbytningen af den tredje verden. Le Carré udtaler, at han lige så godt kunne have rettet skytset mod olieindustrien i Nigeria eller noget helt tredje, der afslører absurditeten i at forsøge at nedbringe den tredje verdens ulandsgæld, hvis ikke man samtidig sørger for at styre globaliseringen på en ansvarlig måde. Denne kritik og vrede over globaliseringen og udnyttelsen af den tredje verden kommer også til syne i hans efterfølgende roman ”Den gode tolk”.

Forside af bogen The constant gardener af John Le Carré´fra www.fantasticfiction.co.ukDen standhaftige gartner på film
Fire år efter udgivelsen af bogen i 2001 fik ”Den standhaftige gartner” premiere på det hvide lærred. Den er instrueret af den brasilianske instruktør Fernando Merielles med manuskript af Jeffrey Cain.

Den har den engelske skuespiller Ralph Fiennes i hovedrollen som den, på overfalden forsigtige, engelske diplomat Justin og skuespilleren Rachel Weisz har rollen som hans kone Tessa. En præstation hun fik en Oscar for, som bedste skuespillerinde i en understøttende rolle.

Filmen er først og fremmest en thriller og en kærlighedshistorie. Der er mest fokus på hovedhistorien - hvordan den afdæmpede Justin rejser ud for at opklare mordet på sin kone og hvordan han gennem dette opklaringsarbejde bliver klogere på deres kærlighedshistorie og at de måske først når hinanden nu, hvor hun er død.

Scene fra The constant gardener fra www.cinematical.comFilmen er visuelt betagende med smukke og intense optagelser af en barsk afrikansk natur, og viser også de barske sider af fattigdom, sult og nød på det afrikanske kontinent, som vi kender fra utallige nyhedsudsendelser, hvor indslaget om endnu en sultkatastrofe eller krig bliver formidlet på tre minutter.

De bliver bare mere påtrængende og nærværende når de kommer op på det store hvide lærred, og sat ind i en længere følelsesmæssig og engagerende fortælling som le Carrés. Der var dog først problemer med at få lov til at optage i Kenya, da le Carrés roman var blevet forbudt i landet, grundet den kritik der var af korruption i Kenya.

Filmen fik premiere op til det store G8 møde i Edinburgh 2005 som netop havde fattigdomsudryddelse højt på deres agenda. Le Carré udtalte i den forbindelse til det spanske dagblad El Pais: ”Filmen kommer på det helt rigtige tidspunkt, og jeg tror den vil få folk til at standse op i fem minutter og lytte, bruge øjnene og tænke sig om.”

Forfatter information:
John le Carré blev født i 1931 og hedder egentlig David Cornwellfik. Han arbejdede for den engelske efterretningstjeneste under den kolde krig, hvor han var udstationeret i Tyskland. At han kom til at skrive thrillers og spændingsromaner er derfor næppe overraskende. Det store gennembrud kom med spiontrilogien om George Smiley.
Se mere på John Le Carrés hjemmeside http://www.johnlecarre.com/index.php

 

0
Din bedømmelse: Ingen