Vi skal have nye navne af NoViolet Bulawayo

Oprettet: 19.11.2014 - 10:49

Bog: "Vi skal have nye navne" af NoViolet Bulawayo

Bogens forside

Pigen Darling og hendes venner driver rundt i slumkvarteret Paradise i Zimbabwe med afstikkere til de rigere kvarterer, hvor de stjæler guavafrugter.

Forfatter: 
NoViolet Bulawayo
Oversætter: 
François-Eric Grodin
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Republik
Sidetal: 
265
Lån bogen - Køb bogen

Man får næsten ondt i maven af følelsesindtrykkene fra Bulawayos debutroman om pigen Darling fra Zimbabwes slum.

Darling stammer fra en landsby i Zimbabwe, som er blevet ødelagt under borgerkrigen, og derfor bor hun nu i slumbyen Paradise i et blikskur sammen med sin farmor. Hun får dagene til at gå med at lege med sine venner og navigere i en verden af håbefulde, frustrerede eller voldelige voksne og nysgerrige mennesker fra nyhedskanalerne eller NGO’er. For at få noget at spise stjæler hun sammen med vennerne guavaer, en sødlig frugt med en hård skal, der skal skrælles med tænderne og med kerner, som man får hård mave af at spise.

Hendes mor arbejder ved grænsen, mens hendes far er taget til Sydafrika for at arbejde. I det hele taget ligger håbet udenfor Paradise – i Sydafrika, Dubai eller USA, hvor mulighederne er større end hjemme. Og den mulighed får Darling. Som stor teenager rejser hun til USA for at bo hos sin tante Fostalina. Hun går i high school, men bliver også nødt til at arbejde for at tjene penge til familien derhjemme, som føles længere og længere væk, samtidig med at savnet ikke bliver mindre.

I kapitlet ’Sådan levede de’ gennemgår Darling livet som immigrant i USA, og det bekræfter mine tanker om, at det ikke må være nemt at være tilflytter til et andet land med anden kultur og andre normer end hjemme. ”Da de drøftede hvad de skulle gøre med de illegale, holdt vi op med at trække vejret, vi holdt op med at grine, vi holdt op med alt, og vi lyttede. Vi hørte: jobeksport, åbne grænser, kamp mod middelklassen, invasion, deportation, illegale, illegale, illegale. Vi bed os i tungen til vi fik blodsmag i munden, og sad anspændt på den ene balde fordi vi ikke turde sidde på dem begge, for hvordan skal man kunne sætte sig til rette når man ikke ved hvad morgendagen bringer?”. Jeg blev totalt overvældet af dette kapitel, jeg havde decideret ondt i maven.

Bogens store fortrin er helt klart sproget. Den er letlæselig uden at give afkøb på engagementet. Darlings oplevelser beskrives ret uromantisk, men det er samtidig også det, der gør dem så ægte. Bogen lægger sig i strømmen af bøger skrevet af afrikanske forfattere, der er flyttet til vesten, og den er nomineret til og har modtaget flere priser. Og jeg kan sagtens forstå hvorfor – det har været en stor læseoplevelse.

 

Oversat af  François-Eric Grodin.

Originally published by DinnaM, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.