Verdens heldigste pige af Penelope Evans

Oprettet: 15.02.2002 - 09:00

Bog: "Verdens heldigste pige" af Penelope Evans

Bogens forside

Den 14-årige Kate Carr fortæller uhyggelig loyalt om sin hverdag i Skotland sammen med sin bedstemor og sin far, prædikanten, der langsomt afsløres som en psykopatisk menneskemanipulator

Forfatter: 
Penelope Evans
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
297
Lån bogen - Køb bogen

"Verdens heldigste pige" er en barsk historie om en skotsk teenagepiges forsøg på at finde sin plads i tilværelsen. Evans fortæller historien gennem den 14 årige, Kate Carr, som virker udspekuleret og beregnende, eller som hun selv siger:

"Der er et eller andet ved mig. Folk kan se, at jeg er noget særligt. Det er muligvis noget ved mine øjne, der er ud over det sædvanlige. Noget, han har givet dem. Det er derfor, man skal huske at smile. Når man smiler, bliver verden et bedre sted. Smilet gør folk trygge, det gør dem lettere … at have med at gøre. Og hvorfor skulle jeg ikke smile? Jeg har god grund til det. Jeg er hans datter. Verdens heldigste pige. Bortset fra én enkelt ting."

Han er Keith Carr, en karismatisk frimenighedspræst, som fylder hvert et hjørne af datterens liv og sjæl. Den éne ting er Kates forbrændte ben, en torn i øjet på Keith, der ikke kan acceptere mindre end det perfekte i datterens krop og sjæl. Benet er en konstant påmindelse om en begivenhed, som absolut ikke må huskes eller nævnes. Specielt fordi den har forbindelse til Kates forsvundne mor.

Skønt Kate nyder faderens opmærksomhed, bliver hun også mere og mere desperat efter at undslippe den. Straffen for alt andet end perfektion er grusom og unævnelig. Da en ny pige, Lydia, starter i skolen, ser Kate det som sin chance for at rette Keiths opmærksomhed mod en anden og derved opnå, hvad hun helst vil: at blive usynlig. Snart falder Lydia for Keiths brændende lys, og Kate har ingen problemer med at manipulere hende ind i hjemmet. Men nu har Kate sat et spil i gang, hvor religion, forførelse og hukommelse spiller vigtige roller. Et spil som kun kan ende med en farlig og afslørende konfrontation med faderen og fortiden.

Evans har i Kate skabt et nuanceret og sympatisk portræt af en pige, der kæmper med alle pubertetens problemer. Hun kan til tider være ond og uden tanke for andre, men vi forstår hende, fordi vi genkender os selv. Kates stemme er gribende, fuld af antydninger og hjerteblod.

Forfatteren tager os, som i sine tidligere romaner, på en rejse ind i hovedpersonens sjæl. Der gemmer sig meget mellem linierne. Skræmmende usagte ting som fantasien kun alt for let sætter billeder på. Vi følger Kate med tilbageholdt åndedræt, mens historien langsomt udvikler sig i al sin gru.

Evans slipper nok lige lovlig let om ved slutningen af romanen, men det psykologiske portræt af Kate gør den absolut værd at læse - og den bliver i blodet længe efter.

Samleren, 2001. 297 sider Lån bogen på BogWeb - 15. februar 2002

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.