Venusdeltaet af Anaïs Nin

Oprettet: 29.05.2012 - 09:11

Bog: "Venusdeltaet" af Anaïs Nin

Bogens forside

Indhold: Den ungarske æventyrer ; Mathilde ; Kostskolen ; Ringen ; Mallorca ; Kunstnere og modeller ; Lilith ; Marianne ; Kvinden med sløret ; Elena ; Baskeren og Bijou ; Pierre ; Manuel ; Linda ;

Forfatter: 
Anaïs Nin
Oversætter: 
Merete von Eyben
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Rosinante
Sidetal: 
375
Lån bogen - Køb bogen

15 erotiske noveller, der får blodet til at rulle lidt raskere i årerne. Her bliver seksuelle udskejelser af næsten enhver tænkelig art serveret på sanselig og yndefuld vis. Læs, suk og støn!

Anaïs Nins erotiske noveller udsprang egentlig af et bestillingsarbejde, som i første omgang skaffede forfatterinden midler til livets opretholdelse. Ikke desto mindre skulle denne skriftlige, seksuelt orienterede spøg resultere i, at Nin´s erotiske noveller i dag må betragtes som et hovedværk inden for den erotiske litteratur. Og man forstår godt hvorfor.

Nins tilgang til erotikken er sanselig og følsom i sit litterære udtryk. Og det hænger sandsynligvis sammen med, at hun insisterede på, at sand nydelse både består af fysiske favntag og af mental medvirken. Eller sagt med hendes egne ord: ”Kun når hjertet og erotikken er forenet, opstår der ekstase.” Og ekstase er der sandt for dyden(!) ikke mangel på i samlingen 'Venusdeltaet'.

De 15 noveller varierer meget i omfang, og personligt synes jeg, der er en tendens til, at de længste noveller også ender med at blive de mest vellykkede. Her får personerne spillerum til udvikle sig gennem de forskellige seksuelle forbindelser, de hver især indgår i, og derved bliver den vigtige erotik det udviklende og udvidende element.

Til eksempel kan nævnes samlingens længste bidrag Elena, hvori kvinden Elena bliver klogere på lidt af hvert – så er der i hvert fald ikke afsløret for meget. Hun siger på et tidspunkt til sin elsker: ”Jeg vil have erotik, som også omfatter kærlighed. Og virkelig kærlighed er ikke noget, man oplever ofte.”  Men Elena lærer at elske (med) flere – kønnet underordnet.

Personregistret generelt er ikke så stramtandet, når det kommer til seksuel observans. Alder har sjældent det helt store at sige, familiære forbindelser ses der også ofte stort på, mange er – praktisk nok – biseksuelle, og et enkelt indslag af nekrofili er der også blevet plads til.

Når ovenstående er sagt, skal det understreges, at her ikke (i hvert fald i denne anmelders optik) er tale om deciderede perversioner. Og det handlede udelukkende om, at Anaïs Nin præsenterer sine figurer, deres historier og deres erotiske oplevelser på en så nænsom og kærlig facon, at man kommer til at elske dem – med hud og hår og hede hemmeligheder.

Gå i seng med Anaïs Nins noveller – bogstaveligt talt.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.