Velkommen Mustafa af Mattias Tesfaye

Oprettet: 20.04.2017 - 11:30

Bog: "Velkommen Mustafa" af Mattias Tesfaye

Bogens forside

Mattias Tesfaye, folketingsmedlem for Socialdemokratiet og forfatter, fortæller i Velkommen Mustafa historien om 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik.

Forfatter: 
Mattias Tesfaye
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
386
Lån bogen - Køb bogen

Et sobert og grundigt historisk overblik over fem årtiers socialdemokratisk udlændingepolitik, som har præget udviklingen frem mod nutidens multietniske Danmark.

Forfatteren, der er socialdemokratisk folketingsmedlem, har lavet en meget grundig research. Hans bog bygger overvejende på samtidige kilder, som aviser, bøger, arkiver, rapporter og folketingsdebatter. Derudover har han interviewet en lang række kendte og ukendte socialdemokrater, hvis tilbageblik føjer en ekstra dimension til bogen. Han tegner et billede af et Socialdemokrati i dyb splid med sig selv, og de mange holdninger kommer tydeligt frem i bogen. Strammere og slappere kan ikke nå til enighed om, hvordan de voksende problemer med indvandringen skal løses. Samtidig er han meget redelig og understreger, at partifællernes udtalelser og divergerende holdninger skal vurderes efter datidens målestok. 

Det historiske overblik er godt at få med. Tesfaye starter med de første gæstearbejder i 1960’erne, en tid med højkonjunktur og mangel på arbejdskraft. Ingen havde vel dengang forudset, hvilken vej udviklingen ville gå. Efterhånden blev der problemer med parallelsamfund, familiesammenføringer og mangelfuld integration. En meget liberal udlændingelov fra 1983 åbnede for flere problemer. I årene efter prøvede Socialdemokratiet forgæves at nå til enighed om nødvendige stramninger, men løb hele tiden ind i problemer med den naive, humanistiske fløj, ligesom Det Radikale Venstre og internationale konventioner stillede sig hindrende i vejen. Man lyttede ikke til vestegnens borgmestre, der havde problemerne tæt inde på livet, og en kritisk rapport, der i dag forekommer yderst relevant, blev hemmeligholdt.

Man kan undre sig over, at pæne humanistiske socialdemokrater som Svend Auken i den grad lukkede øjnene for virkeligheden og prøvede at give uenige partifæller mundkurv på, men det er ikke Tesfayes hensigt at udstille nogen. Man har lov at blive klogere, og flere socialdemokrater har siden skiftet holdning. Det gælder også Tesfaye, der har bevæget sig fra en ungdommelig flirten med den yderste venstrefløj til en mere moderat, socialdemokratisk holdning.

Bogen er en vigtig brik til at forstå udviklingen frem til nutidens multietniske samfund, der er kommet for at blive. Et samfund som Socialdemokratiet bærer en stor del af ansvaret for. Alligevel vil mange nok desværre vige tilbage for at læse bogen pga. den store detaljeringsgrad. Tesfayes sympatiske hensigt er at lægge op til en åben politisk debat, der tør gribe fat om problemerne uden at forfalde til føleri og moralisme og uden frygt for at blive beskyldt for racisme. Derfor er det ikke kun en bog for socialdemokrater, men for alle der er interesseret i vores samfund.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.