Urmageren i Filigree Street af Natasha Pulley

Oprettet: 14.09.2017 - 08:08

Bog: "Urmageren i Filigree Street" af Natasha Pulley

Bogens forside

Urmageren i Filigree Street blander steampunk, magisk realisme med britisk og japansk historie. Resultatet er en usædvanlig og hæsblæsende fortælling fra Victoriatidens London.

Forfatter: 
Natasha Pulley
Oversætter: 
Rebekka Hjelholt Svendsen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Alhambra
Sidetal: 
269
Lån bogen - Køb bogen

Victoriatidens London danner scenen for denne specielle og ganske fortryllende blanding af historie, mystik og spænding.

Natasha Pulley debuterer med denne imponerende roman, som ikke rigtig kan sammenlignes med noget andet. Historien og det udspekulerede plot rummer ganske vist elementer af klassisk engelsk litteratur, korrekte historiske rammer, lidt Jules Verne, clairvoyance og egentlig også fantasy elementer, men det hele mikses sammen til noget, som bliver helt unikt. 

Historien foregår i sidste halvdel af 1800-tallet i London. Thaniel Steepleton er en stille, selvudslettende telegrafisk i indenrigsministeriet. Hans dagligdag er præget af rutiner og kedsomhed, indtil han en dag opdager, at nogen har lagt et fint guldur på hans pude. Hvem og hvorfor ved han ikke, men da uret et halvt år efter redder hans liv ved pludselig at udstøde en høj hyletone, lige inden en bombe sprænger Scotland Yard i luften, beslutter han at finde frem til, hvem der har fremstillet uret. Thaniel opsøger urmageren, Keita Mori, en venlig, ensom tilflytter fra Japan. Mori er et geni med mekaniske opfindelser og sindrige ure, og de to ensomme mænd kommer hurtigt på bølgelængde og indleder et varmt venskab.

Politiet mistænker dog Mori for at stå bag bombesprængningen, og i det hele taget er der noget mystisk ved hele Moris optræden. Tilsyneladende har han en særlig evne til at forudsige fremtiden, og Thaniel splittes snart mellem sine varme følelser for Mori og alle de uforklarlige begivenheder omkring ham. Det hele kompliceres yderligere, da Grace Carrow, en fysikstuderende fra Oxford, kommer ind i billedet.

Historien er egentlig temmelig kompliceret, og handlingen skrider på sine steder lidt for langsomt frem, men lidt efter lidt bliver man fanget af bogens stemning og plot, som hele tiden balancerer fint mellem fakta og spændingsskabende elementer. Pulley har et meget malende sprog og forstår virkelig at fremmane et steningsfyldt billede af datidens London. Beskrivelserne af Moris mange fine opfindelser, især den mekaniske blæksprutte Katsu, er i sig selv mageløse og helt fantastiske. Dertil kommer, at hovedpersonenerne er skildret levende og vedkommende, så alt i alt er ’Urmageren i Filligree Street' en absolut anbefalelsesværdig læseoplevelse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.