Under hjertet er der en fælde af Jeppe Madsen

Oprettet: 09.06.2017 - 09:55

Bog: "Under hjertet er der en fælde" af Jeppe Madsen

Bogens forside

'Under hjertet er der en fælde' er en fortælling om kærlighed, fortalt i digte og korte tekster, der nærmer sig almindelig prosa.

Forfatter: 
Jeppe Madsen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Vild Maskine
Sidetal: 
54
Lån bogen - Køb bogen

Fantasifulde digte om en kærlighed, der aldrig rigtig når frem. Humoren er god og underspillet, helhedsindtrykket lettere rodet.

’Under hjertet er der en fælde’ skriver sig ind i et af de mest klassiske motiver og fortællinger i litteraturen: Kærlighed. Forholdet mellem et jeg og et du italesættes allerede på første side med en direkte henvendelse fra ”J” til ”du”, der afsluttes med en lille krølle på halen, der som et stilistisk valg går igen i samlingen. Som læsere springer vi sammen med jeget på toget: ”Jeg poster denne hilsen, inden jeg springer på toget, så den og jeg rejser om kap til dig. ”

Spørgsmålet er, om du’et og jeget nogensinde når hinanden. Kærligheden er fyldt med forvikling, udvikling og afvikling, hvilket også kommer til udtryk i den brudte fortælling, der også byder på en tidsrejse. Hvor den indledende side måske lover en kærlighedshistorie – en rejse fra et sted til et andet, fra et alenested til et fællessted – giver digtsamlingen i stedet en rejse i fantasien, der viser, hvordan mødet med et andet menneske påvirker os.

Generelt er den prosaiske fortælling i centrum, frem for lyrikkens (ofte) mere præcise sprog. Til gengæld flyder ordene i en uformel tone, der til tider er meget morsom og opfindsom som fx i digtet ’Hvad er klokken i dag?’, hvor det bl.a. lyder: ”Standardkomplimenter er langhårede / jeg forsøger gerne at undgå dem / i stedet siger jeg det første som falder mig ind // Du er ristet rugbrød (…) Jeg har snart brugt det sidste af de sædvanlige tricks / derfra bliver alt improvisation // Du er opfinderen af ristet rugbrød”.

Et andet fint træk ved digtsamlingen er det magiske element, der bl.a. kommer til udtryk i digtet ’Lille Luna’, der beskriver en meteor, som kunne have udslettet Jorden, men i stedet endte med at følge i hælene på Månen. Digtet ender meget smukt: ”den skraber mod Jordens beskyttende atmosfærer / der hele tiden slider den marginalt mindre // Om hundrede år vil hun være nedslebet / og væk igen for altid”. Dette træk kan spejles i jeget og du’ets forhold, hvor alt det der kunne ske måske sker, men alligevel vil slides og forsvinde igen.

For det meste er fortællingen nøgtern og ret præcis i sine beskrivelser på trods af, at digtene stikker i (for) mange retninger. I forhold til historien mellem den indledende side og epilogen, er der alligevel noget dragende over de fleste digte i samlingen. Nogle gange forvandles det magiske og fortælleglæden dog til noget nærmest højstemt, der virker malplaceret i det samlede billede, det gælder fx digtet ’Kærlighedseksplosionens ekko’. Andre digte som fx ’Det er svært at kvæle en hest’ er gode, men hører måske i virkeligheden til i en anden samling, fordi de afviger fra den tematik, der ellers kunne gøre samlingen helstøbt og original i sin beskrivelse af kærligheden. Til tider giver de mange retninger en rodet læseoplevelse. Men kæmper man sig gennem afvigerne, er der meget at komme efter, og til tider bliver det meget smukt som fx her: ”Skoven ebber ud i et klitlandskab / strandsiv flagrer om de nøgne gryder / vi mindes natten før vi mødte hinanden / hvor vi lå stakåndede alene / i hver vores ukendte verden”.

Jeppe Madsen kan noget meget spændende i sin digtning: eventyr og magi. ’Under hjertet er der en fælde’ er bedst, når han tør kombinere det uformelle og eventyrlige med det smukke. Det er et interessant og ret vellykket bud på, hvordan man kan skrive om kærlighed, uden at den bliver triviel, men jeg kan blive i tvivl om, hvorvidt digtsamlingen i virkeligheden handler om og vil noget helt andet.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.