Udsyn af Martin Jes Iversen

Oprettet: 09.01.2017 - 12:51

Bog: "Udsyn - ØK, Danmark og verden" af Martin Jes Iversen

Bogens forside

For første gang fortælles hele historien om storhed og fald i en af de største danske virksomheder gennem tiden. 

Forfatter: 
Martin Jes Iversen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
663
Lån bogen - Køb bogen

En gedigen, velskrevet og rigt illustreret bog om en gigantisk virksomhed med en ganske særlig status i dansk erhvervshistorie.

Forfatteren, der er erhvervshistoriker, har som den første haft adgang til alle ØKs arkiver, og han har ført samtaler med nulevende nøglepersoner. ØKs status i dansk erhvervsliv kan næppe overdrives, en uhyre vidt forgrenet virksomhed der opererede på flere kontinenter. Det er den spændende historie om gigantiske successer og svidende nederlag og om en helt speciel virksomhedskultur, som dog til sidst må bøje sig for udviklingen. Det krævede en topledelse, der forstod at aflæse konjunkturerne på verdensmarkedet og manøvrere firmaet frelst gennem verdenskrige og oliekriser. Bogen er netop centreret om disse magtens mænd, deres motiver, handlinger og konsekvenserne heraf. Iversens fremstilling er klar og overskuelig uden at forfladige indholdet. En ekstra bonus ved bogen er den helt unikke billedside med mange samtidige fotos, der både understøtter teksten og selv fortæller historie.

Det hele begyndte med den gode historie om den fattige dreng fra Nakskov med de højtflyvende drømme, som blev til virkelighed. Ihærdigt arbejdede han sig op, til han i 1897 kunne stifte ØK. I mange år var H.N. Andersen ØK. Visionær, entreprenant med evnen til at knytte og udnytte gode forbindelser, bl.a. til kongehuset.

Iversen fortæller historien om en virksomhed, der ekspanderede. Uden logisk sammenhæng beskæftigede den sig med stort og småt, fra linjesejlads i Stillehavet til æggebakkefremstilling i Sydamerika. Nogle tiltag gav overskud, mens andre var de rene underskudsforretninger. Nye tiltag kom til, andre blev opgivet. Problemet var at styre de mange vidt forgrenede og temmelig uoverskuelige aktiviteter. Her giver forfatteren en god indsigt i, hvordan de skiftende topledere håndterede problemerne. Ikke alle var lige dygtige eller heldige, og de sidste år i ØKs lange liv var i virkeligheden en afviklingsforretning.

ØK blev til i en periode, hvor Danmark var ved at udvikle sig til en gryende handelsnation med internationale interesser. Det blev hurtigt en gigant i dansk erhvervsliv, og i 1970 var ØK Nordens største virksomhed. Den var virksom i mere end 100 år og fortjener alene af den grund at blive husket i dansk erhvervshistorie. Dertil kommer, at ØK har banet vejen i udlandet for senere danske erhvervsvirksomheder i kraft af det betydelige netværk, ØKs medarbejdere har skabt forskellige steder i verden.

Med sine godt to et halvt kg er bogen bestemt ikke sengelæsning. Det er på alle måder en væsentlig og vellykket bog, hvor forfatteren har forstået at formidle ØKs lange og komplicerede historie for alle med interesse for dansk erhvervshistorie.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 10:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til.