Termin af Henrik Nor Hansen

Oprettet: 20.03.2017 - 15:40

Bog: "Termin af Henrik Nor Hansen" af Henrik Nor Hansen

Bogens forside

Sankthansaften 1998 bliver en ung mand fundet bevidstløs på Hommersåk. Politiet mistænker det for at være meningsløs vold. Der efterlyses vidner fra nærmiljøet.

Forfatter: 
Henrik Nor Hansen
Oversætter: 
Allan Lillelund Andersen
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Forlaget Silkefyret
Lån bogen - Køb bogen

Med sine 85 sider er romanen umiddelbart en overskuelig lille sag. Men den er som kviksølv: Et giftigt spejl i dråber med langt større massefylde, end man først lige tror.

Henrik Nor Hansens roman, der er blandt de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris, bærer undertitlen ”en fremstilling af vold i Norge”. Åbningen for det hele er netop den meningsløse voldshandling, som bliver begået mod den dengang 26 årige Kjetil Tuestad umiddelbart efter, han er flyttet med sin kone til Hommersåk, en forstad til oliebyen Stavanger.

Kjetil kommer sig fysisk efter overfaldet, men er ødelagt for altid. Bogen beskriver hele hans triste vandring ind i ensomheden og hans psykiske eftervirkninger i et distanceret, afrapporterende sprog med mange fodnoter og kolde fakta, der kan læses som et rynket øjenbryn til en manglende empati i det moderne samfund, som i denne passage, hvor Kjetil genser sin kone, Ann Elisabeth, som han er flyttet fra:

”Ann Elisabeth ville vide, om han havde kontaktet kontoret for voldsoffererstatning. Jo da, sagde han, det skulle han nok gøre. Kjetil skulle på dette tidspunkt have set på hende”.

Kjetil distancerer sig langsomt mere og mere fra en verden, der heller ikke kan forholde sig til ham længere. Han bliver en sær eremit der mister evnen til at agere socialt. Det er ikke Erlend Loes ’Doppler’, det her. Snarere Cormac McCarthys.

Selv om det er Kjetil, romanen handler om, er den egentlige hovedperson på sin vis det byområde, det foregår i. Stednavne og datoer fylder meget, og bag fortællingen om Kjetil ligger en tyk strøm af uhyrlig, umotiveret vold mod mennesker og dyr, som efterhånden får forstaden Hommersåk til at ligne den mexicanske grænseby Santa Teresa, fra Roberto Bolaños roman ’2666’: En by hvis puls er vold for voldens egen skyld. Hvis historier om steder er med til at farve vores oplevelse af dem, sådan som al forskning tyder på, kan ’Termin’ næsten kaldes en anti-touristbrochure for Stavanger og i særdeleshed for Hommersåk. Og det har jeg det lidt blandet med, for hidtil har det været et rart sted at besøge.

Jeg er selv halvt norsk, og i forbindelse med min læsning, var jeg i kontakt med min norske del af familien for at høre om de havde læst bogen, og i så fald hvad deres mening om den var. Min fætter, som i dag bor på Hommersåk, sagde, at han havde læst den to gange. Første gang var han blevet irriteret over det ”reporteragtige sprog” og kunne ikke se, hvorfor sådan noget skulle udgives. Anden gang var han nået frem til en anerkendelse af den som et skarpt tidsbillede med den følelsesmæssige distance, som beskrives i både form og indhold.

Om det er en særlig Stavanger-ting, eller om den rammer ned i en generel tendens i sin beskrivelse af empatiens forfald, vil jeg lade de (forhåbentlig) mange kommende læsere vurdere for sig selv.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.