Teenage jazz af Morten Reimar

Oprettet: 28.08.2013 - 10:58

Bog: "Teenage jazz" af Morten Reimar

Bogens forside

Digte. Beat, coolness og hipt er nøgleordene i denne digtsamling, hvor den berømte beatgeneration skrives ind i en nutidig kontekst

Forfatter: 
Morten Reimar
Udgivet: 
2012
Forlag: 
PrintXpress
Sidetal: 
68
Lån bogen - Køb bogen

Åh, at være ung og ubekymret. Heldigvis er ikke alle unge tungsindige og sure på verden. Morten Reimars debutbog er forfriskende livsglad og naiv på den gode måde.

Der er ingen sorte negle eller sorte tanker på spil i Morten Reimars debutbog. Der er intet oprør eller vrede at spore. Tværtimod er det en privilegeret ungdom, der folder sig ud og får en halvgammel læser på lige over 30 somre til at mindes, smile og drømme om dengang, livet bestod af tilfældig kærlighed, byture og forældre, der tog sig af alt det praktiske.  For heldigvis er det den ungdom, der også er mange forundt.

I en række digte og noget, der mest minder om korte prosastykker, kaster Morten Reimar sin kærlighed skødeløst ud over alt lige fra tilfældige piger i toget, til sin hjembys trygge forstadshygge, Københavns pulserende liv og så til sproget og litteraturen. Ikke at han er fuldkommen sorgløs, for den største sorg i verden her, er dog at miste den, man har kær og det har det lyriske jeg i bogen (som kalder sig selv Reimar og nok i virkeligheden ligger tæt op ad forfatteren selv) oplevet. Men sorgen er dog ikke større end at nye veje bliver prøvet og at verden stadig ligger åben for ham.

Selv om Reimars negle ikke er sorte, strutter Teenage Jazz af gerne at ville være i familie med Dan Turells Vangede billeder, hvor det nære og det hverdagslige hyldes gennem en blød sproglig rytme. Hos Reimar er det jazzens rytme, der ligger som underlægningsmusik i bogen. Sproget er flydende, let og legende og svinger i takt til de toge, der bringer ham frem og tilbage mellem forstadens stille og trygge hjemstavn og Københavns lokkende natteliv. Mellem kendt og ukendt.

Indimellem dukker små brud i form af vendinger og citater op, som forfatteren givetvis har hørt i sin slendren gennem livet og har forelsket sig så meget i, at de bare må med i denne – hans første bog. Det er ikke stor kunst, men det er sødt og varmer lidt om hjertet på en som mig, der også har gået i en boble dengang i gymnasietiden og leget med ord, forelsket mig i vendinger og samtidig drømt om at opleve fortidens store kæmper som netop Turell og Strunge.

Morten Reimar er hverken original, avantgarde eller genial, men mindre kan også gøre det, og faktisk er det meget rart at læse noget, som smitter med sin lyst og entutiasme for at skrive og for at få noget ud af livet. For Vedbæk er kun en forstad til København og København er kun en forstad til resten af verden, som forfatteren selv skriver noget i retning af. Det er lokkende, og man kan godt misunde den forventning, der er forbundet med at være ung og have hele verden for sine fødder. Og uanset, om man selv står med samme følelse og 19 somre bag sig, eller er ved at være en halvgammel drømmer, som mig, føles det godt at få lov til at drømme sammen med Reimar – hvad enten det er til tider, som skal komme eller til tider, som var.

 

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.