Syv fantastiske fortællinger af Karen Blixen

Oprettet: 06.08.2012 - 12:42

Bog: "Syv fantastiske fortællinger" af Karen Blixen

Bogens forside

Indhold: Vejene omkring Pisa ; Den gamle vandrende ridder ; Aben ; Syndfloden over Norderney ; Et familieselskab i Helsingør ; Drømmerne ; Digteren. 
Originaludgave 1934

Forfatter: 
Karen Blixen
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal, Det danske Sprog- og Litteraturselskab
Sidetal: 
720
Lån bogen - Køb bogen

Syv spændende historier i en udefinerbar genre - historiske, fabulerende, fulde af billeder og symboler, historier i historier - og fantasy, længe inden genren blev opfundet.

Dette er på ingen måde let bog - men lad det være sagt straks: den er umagen værd hele vejen!
Det danske Sprog- og Litteraturselskab udgiver Blixens værker, og her møder vi hendes store, internationale litterære debut i den første udgaves fortællesprog.

Vi får også et overflødighedshorn af tekstkritiske kommentarer, af beretninger om historien bag udgivelsen og sågar gengivelser af de første forsider og af amerikanske reklameannoncer fra dengang.

Anmelderne kunne ikke genrebestemme denne sære Isak Dinesen, og det kan man ikke bebrejde dem. Her er farverige beretninger i historisk klædedragt (’Vejene omkring Pisa’). Sproget virker også historisk - måske for at konstruere den afstand, der tales om i kommentarerne, at Blixen yndede.

Der er den spændende historie om oversvømmelsen ved badestedet ’Syndfloden over Norderderney’, hvor kinesisk-æske-systemet også bruges, altså en historie i historien. En gruppe mennesker lukkes inde sammen en nat og bruger tiden til at fortælle deres historier, og her spiller identitetsspørgsmålet den store rolle. Hvem er jeg, når alt udenoms pilles af?

Den gotiske stemning fornemmer jeg stærkest i historien om aben, den foregår på gamle skumle og forfaldne herresæder. Den unge mand kan kun reddes ved ægteskab med herremandens datter, men hvad er hun for et væsen bag det bryske ydre? Og hvad sker der med priorinden, når hun savner sin tamme abe? Jeg kan kun komme til at tænke på den gotiske romans ”fader”, Henry James, og hans roman ’Skruen strammes’, hvor gyset eller tvivlen på egne sanser svæver lige under overfladen. Det var en oplevelse for denne professionelle læser at møde Blixen i ”oprindelig form” i et ikke-moderniseret sprog.

Det smukt ornamenterede fortællesprog tvinger læsningen ned i fart - her skal skærpes andre sanser og slås andre antenner ud end vanligt. Her er en tæt stemning, og her er tankevækkende litterære billeder og en rent ud spændende spøgelseshistorie. Måske noget for moderne læsere, der savner substans efter for mange letfordøjelige krimier.

Så selvom tyngden (over 700 sider i hardback) forhindrer sengelæsning, og sproget med de mange forsiringer kan skabe en udfordring, så er jeg glad for at have haft denne litterære oplevelse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.