Stillidsen af Donna Tartt

Oprettet: 18.03.2014 - 14:18

Bog: "Stillidsen" af Donna Tartt

Bogens forside

Theo er 13 år, da han på mirakuløs vis overlever en eksplosion på et kunstmuseum i New York, mens hans mor omkommer.

Forfatter: 
Donna Tartt
Oversætter: 
Annelise Schønnemann
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
836
Lån bogen - Køb bogen

”Stillidsen” er et berømt renæssancemaleri, som på mange måder er hovedpersonen i denne mageløse fortælling om en ung mands dannelse - og om kunstens betydning i vores liv.

Theo Decker er kun 13 år, da hans elskede mor omkommer ved en terrorbombning på et kunstmuseum i New York. Theo overlever mirakuløst, men på sin vej ud af ruindyngerne støder han på en dødeligt såret ældre mand. Manden betror ham en gammel ring, giver Theo en adresse i New York og beder drengen om at passe på det lille verdensberømte maleri af ”Stillidsen”. Maleriet, som Theo bærer med sig gennem hele sin ungdom, skal få afgørende betydning for hans liv og skæbne.

Theos far har forladt familien, så drengen er i teorien helt alene i verden. Han opsøger først den gamle mands adresse, som viser sig at være et antikvariat, hvor den gamle mands partner, Hobie, bor. Her bor Theo i nogle uger, derefter hos en skolekammerats rige forældre, inden hans alkoholiserede far pludselig kommer på banen. I de næste to år bor Theo hos faderen i Las Vegas, og efter mødet med den jævnaldrende Boris bliver det et liv i en tåge af sprut og stoffer. Da faderen dør i en bilulykke, vender Theo tilbage til New York og får lov til at bo hos Hobie. Med tiden bliver Theo partner i antikvitetsforretningen, men nogle uheldige dispositioner omkring salget af nogle møbler trækker Theo ind i kunstens kriminelle og dødsensfarlige underverden. Og så er der også lige det med maleriet.

Donna Tartt har kun skrevet tre romaner siden debuten i 1982, og det nyeste mesterværk fra hendes hånd skulle efter sigende have været tolv år undervejs. Forfatteren er kendt for at pudse og pleje hver eneste detalje og at være ekstremt omhyggelig med sine ord og sin handling. Men selvom bogen er på over 800 sider, og alle beskrivelser er spækket med detaljer, føles bogen ikke på noget tidspunkt kedelig eller som værende for lang. Handlingen i bogen er således umiddelbart spændende, men især de mange lag i historien og de levende og interessante beskrivelser af personer og steder gør, at det er en bog. man kun nødigt lægger fra sig.

Spændingsdelen er suverænt opbygget startende med en desperat Theo på et hollandsk hotel, og først næsten 800 sider længere fremme får man forklaringen. Det kan man da kalde en begyndelse, som i den grad pirrer ens nysgerrighed, og som også af den grund holder læseren fanget. Tartts roman har mange litterære referencer – Dickens, Chandler og nogle af de store russiske forfattere, og kombineret med store emner som kærlighed, besættelse, sorg, identitet og dannelse er der her skabt en af de helt store og sjældne oplevelser. En genial og litterær roman, der appellerer til både hjerte og forstand.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.