Sort hul af Charles Burns

Oprettet: 24.06.2013 - 09:25

Bog: "Sort hul" af Charles Burns

Bogens forside

Tegneserie - graphic novel. En mystisk sygdom, som viser sig efter den første seksuelle kontakt, rammer unge i forstæderne i 1970'ernes Seattle.

Forfatter: 
Charles Burns
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Fahrenheit
Sidetal: 
370
Lån bogen - Køb bogen

'Sort hul' tegner et dystert og skræmmende billede af 70’ernes USA, hvor en ny mystisk sygdom hærger blandt teenagerne og bidrager til at understrege pubertetens i forvejen usikre år.

Det var med en vis spænding, at jeg kastede mig over at læse min første graphic novel. Jeg har som yngre læst mange tegneserier, men stoppede på et tidspunkt og har efterfølgende følt, at billeder snarere forstyrrer min egen forestilling og fantasi om personer og omgivelser, end komplementerer den. Det var heldigvis et kærkomment gensyn med tegneserien som medie, da jeg åbnede Sort hul.

Historien foregår i 70’ernes USA og man følger en række teenagere, der får deres dage og nætter til at gå med at drikke sig fulde og ryge sig skæve.

Vi følger især de tre hovedpersoner Keith, Chris og Rob. Rob har smittet Chris med den nye mystiske seksuelt overførte sygdom, som gør nogle af de smittede til rene uhyrer at se på, mens andre kun får små og mere diskrete symptomer.

Keith er mere eller mindre hemmeligt forelsket i Chris, men bliver ret chokeret over at finde ud af, at hun bærer smitten og er blevet ”en af dem”.

Chris er flygtet ud i skoven, hvor en mindre gruppe af smittede, har bosat sig, efter at hendes klassekammerater har opdaget, at hun bærer smitten. Hendes symptomer på smitten viser sig ved, at hun skifter ”ham”. Hun kan simpelthen trække det øverste lag hud af i ét stykke.

Historien bevæger sig frem og tilbage i tiden og veksler mellem forestillinger/drømme og virkelighed, så vi delvist følger personerne i nuet, men også hvordan de er kommet dertil.

Historien i sig selv er en dyster fortælling om at være usikker teenager. Om frygten for at være anderledes og for ikke vide, hvad der venter én i fremtiden.

Når man så lægger de skarpe sort/hvide illustrationer oveni, hvoraf de fleste er hvid på sort, giver det en ekstra dimension til den uhyggelige stemning, hvor man spændt bladrer om til næste side, for at se, hvilke uhyrligheder der venter.

Sort hul er absolut en spændende bog og den har nogle rigtig flotte illustrationer, som virkelig understreger stemningen i fortællingen. Men det er også en historie med mange lag og megen symbolik, så den kræver også en vis koncentration og ro, når man går i gang med den.

Selvom bogen handler om unge, henvender den sig ikke kun til det unge publikum, men når meget bredere ud. Når jeg, der som voksen læser bogen, gribes af historien, er det delvist også fordi jeg stadig kan genkende usikkerheden og andre følelser fra min egen pubertet i en - ikke særlig fjern - fortid.

Skrevet af Monica Severin

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2017

15.10.2017 - 11:13 - Marit

Wassmo og Pamuk, Marstrand-Jørgensen og Gazan  –  det bliver ved og ved. Jeg har endnu ikke læst septembers must-reads, og nu snapper oktober mig i haserne.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.