Som det ligger af Jacob Kokkedal

Oprettet: 23.02.2010 - 11:53

Bog: "Som det ligger" af Jacob Kokkedal

Bogens forside

Efter et liv i voldens tegn vender Jørn Andersen tilbage til limfjordsøen Mors. Det bliver til et gensyn med lokalsamfundets hakkeorden og et opgør med en tilflyttende rockerbande

Forfatter: 
Jacob Kokkedal
Udgivet: 
2010
Forlag: 
Facet
Sidetal: 
367
Lån bogen - Køb bogen

Vidunderlig, morsom og satirisk hjemstavnsroman, der med sin blanding af Morten Korch, klassisk western og Niels Hausgaard leverer tankevækkende og fantastisk god underholdning.

Jørn Andersen vender efter 10 års frivilligt eksil og et hårdt liv som soldat og livvagt tilbage til sine forældre på fødeøen Mors. Som barn var Jørn det udsøgte mobbeoffer, men da han gjorde oprør mod sin tildelte rolle, blev han i stedet betragtet som mærkelig og en slagsbror. Jørn flygtede i sin tid for at undgå en voldsdom, men nu ønsker han bare at kunne finde fred og ro. Øens Jantelov og gammelkendte hakkeorden forsøger igen at få ham indpasset, men Jørn er blevet en anden. Med gamle venners hjælp og en klog gammel indremissionsk gårdmand synes han omsider, at kunne finde sin plads i samfundet. Oven i købet er der tilløb til, at han vil finde kærligheden, men et langt voksenliv i vold og sigen fra over for uretfærdigheder får Jørn til at reagere mod de trusler og den vold, som en flok tilflyttede rockere repræsenterer. Ved flere lejligheder støder Jørn sammen med rockerne, og den endelige konfrontation synes uundgåelig, ikke bare for ham selv, men også for hele hans familie.

Ragnarok synes på vej, men nu træder samfundets klanstruktur virkelig i karakter. Et er jantelov og hakkeorden, men man truer altså ikke bare en mands familie!

Jacob Kokkedal er selv født og opvokset på Mors, og det mærker man tydeligt i den meget præcise, men også kærlige skildring af øsamfundet. Forfatteren beskriver malende og vedkommende folk og fæ, samfundet, byerne og naturen, og med hovedpersonen Jørn som iagttager og katalysator stilles spørgsmålstegn ved den måde livet på landet og i de små landsbyer fungerer og er bygget op på. Også mere eksistentielle og fundamentale mekanismer sættes til debat, og det hele er smart pakket ind i en spændende handling. Romanens sproglige komposition, hvor handling veksler med anekdotiske skildringer af de forskellige typer og steder, fungerer perfekt.

Man både griner og græder, og får tillige noget at tænke over, og hvad mere kan man egentlig forlange?

Romanen, som altså både er vedkommende og meget læseværdig, er Jacob Kokkedals anden, og der er bestemt tale om en meget spændende forfatter, som det nok vil være værd at holde øje med.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.