Scenesat af Maria Helleberg

Oprettet: 04.01.2013 - 13:04

Bog: "Scenesat" af Maria Helleberg

Bogens forside

Biografisk roman om Johanne Louise Heiberg (1812-1890) og hendes opvækst under usle kår med en fordrukken far.

Forfatter: 
Maria Helleberg
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Samleren
Sidetal: 
341
Lån bogen - Køb bogen

Johanne Louise Heiberg fødtes til et liv i almuen, men fik en flot karriere på teatret. Man bliver fanget af den autentiske historie fra en svunden tid, hvor meget var under forandring.

Hanne Pätges, alias Johanne Louise Heiberg, lever under sin opvækst i en dysfunktionel familie. Forældrene er fordrukne og udsætter deres to små piger for det ene overgreb efter det andet. De lever et kummerligt liv, hvor sult og angst var en del af hverdagen.

Hanne og Malle (søsteren) bliver reddet af en velgører, da han ser dem danse på baren i faderens værtshus - naturligvis mod betaling til faderen, som kan se indtægter i alt. Hanne kommer på balletskole og bliver en dygtig danser, mens Malle bliver syg og må stoppe. Mens hun stadig kun er et barn, møder hun Heiberg, som gør hende til den store skuespillerinde, som alle beundrede.

Romanen starter i 1816 og strækker sig frem til 1860, hvor Hanne bliver enke. Den er delt op i to dele, først barndommen og herefter voksenlivet, hvor hun bliver gift med Johan Ludvig Heiberg.

Romanen er skrevet som en biografi med en jeg-fortæller, som er Hanne. Vi møder Hanne, da hun er fire år og følger hendes liv og dannelse herfra.

Personbeskrivelsen af Hanne er meget intens og beretter om en kvinde, som passer godt på sig selv, er intelligent og på mange måder helt sin egen. Hun er et varmt og sødt menneske, når hun vil, og som skiller sig ud fra mængden med sine holdninger og værdier.

Miljøbeskrivelserne er også rigtig gode, lige fra det beskidte barndomshjem til faderens værtshus og den fine lejlighed, som de delte med Heibergs mor, Thomasine Gyllembourg. Man fornemmer tydeligt de dufte og stemninger, Hanne møder rundt omkring, fx blomsterne i Bakkehusets have.

Marie Helleberg har atter skrevet en fantastisk historisk roman, som er svær at lægge fra sig - man bliver fanget af den spændende, autentiske historie, som foregår i en svunden tid, hvor meget var under forandring og blandt andet enevældet ophørte.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - oktober 2016

03.10.2016 - 10:44 - Marit

Jussi og Reuter; Ragde, Guillou og Murakami, det mærkes at BogForum er lige om hjørnet, og der er meget at glæde sig til. 

Tema: Forunderlig Fantasy

03.10.2016 - 10:35 - Anne Birgitte Hundahl

Fantasygenren lever i bedste velgående – det er en genre der igen og igen blomstrer op og drager nye læsere ind i det fantastiske univers og med på nye eventyr.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2016

31.08.2016 - 13:05 - Marit

Efterårets første store bogmåned byder på et veritabelt fyrværkeri af spændende titler.

Blogindlæg: Hjertets alfabet

17.08.2016 - 07:03 - Lise Vandborg

Bang, Barnes og Baudelaire. Drop den alfabetiske vilkårlighed i bogreolen og sæt bøgerne efter deres åndelige slægtskab.

Artikel: Sensommerlæsning fra afrikanske himmelstrøg

08.08.2016 - 09:05 - Litteratursiden

Den afrikanske litteratur er begyndt at tage sin plads på verdenskortet, og du kan her få et overblik over, hvem du skal holde øje med.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juli og august

09.07.2016 - 18:32 - Marit

Det er den stille tid i forlagsverdenen, men enkelte lækkerbidskener kan de dog byde på, fx argentinske César Aira, tysk-engelske W.G. Sebald og skotske Ali Smith.

Artikel: Put en klassiker i kufferten

11.07.2016 - 13:50 - Barbara Rugholm Hessellund

En klassiker er en bog som alle kender, men få har læst, sagde Mark Twain.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2016

03.06.2016 - 12:16 - Marit

Årets første sommermåned byder på lidt af hvert til hængekøjen eller stille regnvejrsdage ved brændeovnen - den danske sommer kan jo byde på hvad som helst.

Bogliste: Nye mødre i dansk litteratur

27.04.2016 - 08:31 - Barbara Rugholm Hessellund

Glem alt om ovnbagte moderkager, speltboller, tumlastik, og slikpolitik. Mødrene i litteraturen  har andet at tumle med, og i disse romaner er der ikke megen morskab.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.