Positiv psykologi af Hans Henrik Knoop

Oprettet: 13.11.2013 - 14:28

Bog: "Positiv psykologi: tænkepauser 12" af

Bogens forside

Hvorfor påvirker negative oplevelser - stort set uden undtagelser - os stærkere end positive, når alle foretrækker de positive?

Udgivet: 
2013
Forlag: 
Aarhus Universitetsforlag
Sidetal: 
60
Lån bogen - Køb bogen

Læs bogen og bliv klog på, hvordan vi skaber de rette betingelser for vækst og selvregulering og opnår en langt bedre trivsel.

Vi er verdens lykkeligste folk, og alligevel ”kan man undre sig over, at diagnoser som angst og depression i dag er så talrige, at lidelserne betegnes som psykiske folkesygdomme”. Lektor ved Institut for Pædagogik og Uddannelse ved Aarhus Universitet, Hans Henrik Knoop, har begået en lille stramt komponeret bog om positiv psykologi i serien Tænkepauser.

Men hvis noget hedder positiv psykologi, er resten så negativ, spørger han i bogen. Dybest set er positiv psykologi blot almindelig psykologi om det at have det godt og det at fungere godt – det, som han kalder brugbar viden. Skal man smile til chefen, selv om man er dybt uenig i hans beslutning, skal man altid være glad og smile til verden, for så smiler den også til dig, og må man ikke være vred? Ifølge Knoop er negative følelser ikke dårlige, men de må ikke være de fremherskende.

Definitionen på positiv psykologi er kort sagt det videnskabelige studie af, hvad der gør personer og samfund i stand til at trives. Det er da mærkeligt, siger Hans Henrik Knoop, at vi er langt klogere på sygdom end sundhed. Der findes kun 400 studier af glæde, mens der er  40.000 kliniske studier af depression. Men samtidig ved han også godt, at negative oplevelser gør større indtryk på os end positive, og at de dårlige nyheder sælger bedre en de gode.

Men der er håb, siger Hans Henrik Knoop, ”vi skal bare tage os sammen”. Og hvordan gør vi så det? Ifølge Hans Henrik Knoop er der to grundlæggende forudsætninger for, at vi trives: Vækst og selvregulering. Vi kender alle til det at ”være gået i stå” og ikke at vokse, mens aktivitet, bevægelse og foretagsomhed er uomgængelige træk ved det liv, der er værd at leve. Knoop argumenterer for, at vækst og selvregulering bør betragtes som en slags psykologiske  menneskerettigheder. Uden frihed til at vokse og regulere mener han ikke, at livet er værd at leve, og han er sikker på, at det betyder, at vi sygner hen.

I forhold til positiv psykologi er andre vigtige begreber: Flow, gode relationer, mindfulness, meditation og harmoni, og et vigtigt budskab i bogen er, at vi skal fokusere skarpere på, hvordan vi kan trives og bringe det bedste frem i hinanden. Det er positiv psykologi.

Bogen om positiv psykologi er den tolvte i den meget roste serie ’Tænkepauser’, som er udgivet af Aarhus Universitetsforlag. Serien udmærker sig ved, at den på kort plads – omkring 60 sider – giver en rigtig god introduktion til et valgt tema. Alle bøgerne er skrevet, så de fleste kan være med, og bøgerne kan desuden hentes som e-bog eller som lydbog på dr.dk/taenkepauser.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.