Peters kærlighed af Mich Vraa

Oprettet: 04.09.2017 - 10:42

Bog: "Peters kærlighed" af Mich Vraa

Bogens forside

Peter von Scholten, generalguvernør på De Vestindiske Øer gennem mere end tyve år, var i alt han gjorde drevet af kærlighed: Kærlighed til kvinder, til penge og magt, til øerne og deres sorte

Forfatter: 
Mich Vraa
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
512
Lån bogen - Køb bogen

Den selvstændige fortsættelse af 'Haabet' er en helt igennem vellykket roman om Peter Von Scholten, den legendariske generalguvernør  på De Vestindiske Øer. 

”De handlinger vi huskes for, vil blive bedømt af en ny tids øjne. En dag vil mænd, der aldrig har kendt dig, skrive bøger om Peter von Scholten.” Sådan skriver Maria Eide i et brev til Peter von Scholten i 1852. En brevveksling mellem Maria Eide og Peter von Scholten danner grundstammen i romanen, som derudover krydsklipper mellem Peter von Scholtens private dagbog, Anna Heegaards dagbog, mere eller mindre officielle breve og depecher, uddrag af Mikkel Eides bog 'Vestindiske røster' m.m. Meget er fiktion, men der også benyttet historiske dokumenter. Tiden er fra 1804, hvor Peter von Scholten for første gang besøgte Charlotte Amalie på Sankt Croix og frem til 1854, hvor Peter von Scholten døde som en gammel og nedbrudt mand i Altona.

Historikerne har altid undret sig over, hvordan Peter von Scholten i løbet af tolv år kunne avancere fra vejermester til fungerende generalguvernør over De Vestindiske Øer. Mich Vraa benytter sig af sin digteriske frihed til at komme med et bud. Det er et historisk faktum, at Peter von Scholten i 1814 tilbragte seks kolde dage og nætter på Sprogø sammen med Frederik VI og seks andre personer. Mich Vraas ide er, at majestæten indgik en aftale med Peter von Scholten om, at han ville få embedet på De Vestindiske Øer mod at betale nogle af sine – store – fortjenester til kongens elskerinde og deres fælles børn. En anden ting, som historikerne har været i tvivl om, er, hvor meget Peter von Scholten var under indflydelse af sin elskerinde, Anna Heegaard, da han i 1848 udtalte de berømte ord, der gjorde en ende på slaveriet i Dansk Vestindien : "Now you are free". Også her har forfatteren sit bud.

Peter von Scholten står i centrum af romanen, men også hans forhold til sin danske kone, Lise, som vendte tilbage til Danmark efter et kort ophold på øerne, samt forholdet til Anna Heegaard, står stærkt i romanen. Men der er endnu flere i romanens persongalleri. Heriblandt humanisten Mikkel Eide, som ankommer til De Vestindiske øer for at skrive en kritisk bog om de danske slaveejere. I bogen 'Vestindiske røster' præsenterer han os for en lang række skæbner - både slaver og deres ejere -  og det er ikke rar læsning. Ironisk nok sabler anmeldelsen i Kjøbenhavnerposten bogen ned som helt utroværdig.

Min begejstring for Haabet var stor, og 'Peters kærlighed' har også imponeret mig. Mich Vraas form og spring i tiden medvirker, at begivenhederne udfoldes på flere måder, og jeg ser frem til et tredje bind i serien, som skulle udkomme i 2018. 'Peters kærlighed' bliver betegnet som en selvstændig fortsættelse til 'Haabet', men  man får mest udbytte af at læse 'Haabet' først, og hvorfor dog snyde sig selv for den store læseoplevelse?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.