Moonwalk med Einstein

Oprettet: 30.01.2012 - 11:19

Bog: "Moonwalk med Einstein" af Joshua Foer

Bogens forside

Efter forfatteren overværede USA's mesterskab i hukommelse, beskriver han hukommelsesforskning fra hvordan flere af de store skakmestre tænker, over skuespillerne, til eksperter i kønsbestemmelse a

Forfatter: 
Joshua Foer
Oversætter: 
Ingeborg Christensen
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Hr. Ferdinand
Sidetal: 
317
Lån bogen - Køb bogen

En bruger anbefaler, at man læser denne fagbog, hvis man vil vide hvad et hukommelsespalads, hukommelsesmesterskaber  eller en mentalatlet er.

Da fortælleren, som er forfatteren, vil låne en bog om hjernen, får han anvist en læge-kirurgisk bog om at operere i hjernen. Han opdager, at der ikke findes en bog om at opøve brugen af hjernen.

Denne mangel rådes der bod på i ”Moonwalk med Einstein". I 11 kapitler fører forfatteren os rundt i grundige fortællinger om hjernens mangfoldige og måske oversete kapacitet og muligheder. Der går tråde tilbage til antikken, ja helt til det 5 årh. før Kr., hvor vi i en tragedie møder den græske digter Simonides fra Keos. Hans hukommelse hjælper de akut nødstedte mennesker gennem den omfattende oplevelse: ”I det øjeblik blev huskekunsten født, efter hvad sagnet beretter”.

Hvilken teknik blev der brugt af de tidlige historiefortællere? Hvordan huskede man lange og mange ord og sætninger og sammenstillinger og kunne viderefortælle dem? Hvordan udvikler vi vores egen hjerne til at huske mere end okay-niveauet, som er ”det punkt, hvor man bestemmer, at man er okay til et eller andet, slår automatpiloten til og holder op med at blive bedre”? Underforstået at okay-niveauet IKKE er den øvre grænse for vor formåen. Denne tanke er  udfordrende. Hvor meget mere vil jeg kunne huske/lære. Hvilken verden vil åbne sig?

Jeg troede at jeg hurtigt kunne læse OG forstå bogen, men er nu overbevist om, at det er en bog som man vil have glæde af at eje og give sig god tid til. Hvert kapitel fortjener at læses grundigt og enhver læser fortjener den inspiration bogen giver.

Ind imellem kan det dog alt sammen føles lidt tungt og som om man bliver ført ud af mange sidespor og sideveje. Måske fordi der fletter sig talrige historier om hukommelseskunstnere- og nørder ind i fortællingen. Det er spændende nok, men man skal virkelig åbne porten til sin egen hukommelse for at huske og forholde sig til det hele.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.