Miss Wyoming af Douglas Coupland

Oprettet: 04.09.2001 - 08:00

Bog: "Miss Wyoming" af Douglas Coupland

Bogens forside

Susan Colgate - Miss Wyoming - og John Johnson kender ikke hinanden, men lever begge et liv i rimelig luksus, overfladisk og ligegyldigt.

Forfatter: 
Douglas Coupland
Udgivet: 
2001
Forlag: 
Valby : Borgen
Sidetal: 
349
Lån bogen - Køb bogen

Susan Colgate - Miss Wyoming - og John Johnson kender ikke hinanden, men lever begge et liv i rimelig luksus, overfladisk og ligegyldigt. En dag får de begge chancen for at lægge det hele bag sig og begynde forfra ...

"Miss Wyoming" er Douglas Couplands syvende roman. Det er den første jeg har læst, og det er en god og på mange måder anderledes roman.

Temaet anslås fra starten: hvordan skabes og påvirkes menneskets identitet, og hvilke handlinger og oplevelser følger og former mennesket? Bogen handler også om at indse, at livet kan ændres, og at overfladiske identiteter kan udviskes.

Den konkrete historie i "Miss Wyoming" er Susan Colgate's møde med John Johnson. Begge er de ensomme og søgende mennesker, der leder efter et ståsted i livet. De ligner således hinanden på mange måder. De har oplevet stor succés på hver sit område: Susan som barnemodel og soap opera-skuespiller og John som ramasjang filmproducer. Succéstragedier kunne de også kaldes, for begge har de droppet karrieren og valgt at leve en lang periode som forsvundet fra jordens overflade. Susan overlevede mirakuløst et flystyrt, og det bliver hendes anledning til at forsvinde. Hun lever som død i et år og dukker op igen med påstanden om hukommelsestab. John vælger at stå af, selvom han betragtes som et af Hollywoods vidunderbørn, da hans liv er så koldt og følelsesløst, at der ikke er noget at blive for. Som en anden Jack Kerouac vandrer han på landevejene og lever fra hånden i munden. Romantikken som hjemløs slides dog hurtigt op, og vagabondtilværelsen ender brat med sygdom.

Susan og John møder hinanden på en smart restaurant i Los Angeles ligesom Susan er vendt tilbage. De tiltrækkes øjeblikkeligt af hinanden, går en lang tur igennem byen sammen og aftaler at mødes senere. Susan forsvinder dog igen, og John, der besat af hende, rejser ud for at finde hende. Den vilde jagt går samtidig med, at læseren præsenteres for en serie tilbageblik, der konkret og i overført betydning udfylder hullerne i deres liv. I disse flash backs finder man ud af, hvorfor romanen hedder, som den gør. Takket være en ambitiøs og kynisk mor blev Susan Miss Wyoming og fik endelig den titel, som moderen havde forsøgt at vinde til hende ved at tilmelde Susan utallige skønhedskonkurrencer som barn.

Selvom både Susan og John må opgive deres flugtforsøg og vende tilbage til det etablerede samfund, er deres afbræk fra de normale rammer ikke en fiasko. De vender tilbage som voksne, finder hinanden og håbet sammen.

Romanen er velskrevet på en meget "couplandsk" måde, tror jeg, til tider morsom, og den forener en humoristisk og indimellem absurd fortælling med fokus på stjernelivets hule og forlorne facade og to menneskers kamp for at blive voksne og lykkelige. Håbet er intakt, og jeg vil helt sikkert fordybe mig i noget mere fra Couplands hånd.

Borgen, 2001. 349 sider

BogWeb - 4. september 2001

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.