Mischling af Affinity Konar

Oprettet: 09.01.2017 - 13:00

Bog: "Mischling" af Affinity Konar

Bogens forside

De 12-årige tvillingesøstre Pearl og Stasha ankommer sammen med deres mor og bedstefar til Auschwitz i 1944.

Forfatter: 
Affinity Konar
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gads Forlag
Sidetal: 
368
Lån bogen - Køb bogen

En barsk og anderledes Holocaust-roman om Josef Mengeles forfærdelige eksperimenter set fra et børneperspektiv.

’Mischling’ er en barsk læseoplevelse, og jeg havde svært ved at holde ud at læse den, men det er vigtigt at huske, hvad der skete i kz-lejrene. Jeg har læst en del om ophold og overlevelse i lejrene, men denne roman er skrevet på en anden måde. Affinity Konar har på fineste måde genfortalt de forfærdeligste oplevelser gennem de børn, der rent faktisk lagde krop til. Hun har fundet en måde at vise, hvordan børns umiddelbare facon træder i kræft, selv når det handler om mishandling, forsøg med alverdens medikamenter, operationer uden bedøvelse og grufuldt meget mere. Hun fremstiller børnene, som børn nu er, villige til at indordne sig efter det liv, de bliver budt. Dette gør historien endnu mere barsk og frygtelig.

Pearl og Stasha ankommer til Auschwitz samme med deres mor og bedstefar. Straks bliver de to tvillingepiger sorteret fra, de skal bruges i ”Mengeles Zoo”. Her bliver de, ligesom mange andre tvillinger, udsat for forskellige forsøg, men Josef Mengele bliver tilsyneladende optaget af Stasha og hende overlevelsesinstinkter. I hvert fald ender det med, at det er Pearl, der bliver udsat for de værste forsøg og til sidst ender med at forsvinde fra lejren. Langsomt går det op for børnene, at der til sidst altid kun er en tvilling tilbage, fordi Mengele, ud over de medicinske og operative eksperimenter, også eksperimenterer med følelserne hos den efterladte tvilling. Det er et mareridt for børnene, der samtidig holdes hen med henholdsvis trusler og belønninger til deres familiemedlemmer - noget der selvfølgelig ikke er spor hold i. Stasha og Felix opbygger et tæt venskab, og de sværger at de vil finde Mengele og slå ham ihjel, når de kommer ud af lejren. Det ender faktisk med, at de overlever længe nok til at blive reddet, og de bliver sammen efter krigens afslutning. Stasha er overbevist om, at Pearl er død, så hun leder ikke efter sin tvillingesøster, men er Pearl nu også død?

Jeg er meget fascineret af skrivestilen i ’Mischling’. Det er utrolig voldsomt at lade børnene genfortælle deres lidelser på deres facon, ligefremt og uden filter. Affinity Konar formår at gengive den måde, hvorpå børn evner at overleve og acceptere snart sagt hvad som helst, og det gør historien utrolig barsk og uafrystelig. Bogen er ikke letlæst, hverken sprogligt eller i forhold til den barske handling, men den giver et fint billede af et vigtigt kapitel i historien og kan anbefales til alle.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.