Menneskeloven af Jakob Vedelsby

Oprettet: 12.09.2011 - 11:03

Bog: "Menneskeloven" af Jakob Vedelsby

Bogens forside

Carl Bernstein bliver udnævnt til midlertidig ambassadør i Grækenland under en terrorbølge, der rammer hele verden, og som måske har udspring i Grækenland

Forfatter: 
Jakob Vedelsby
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Aronsen
Sidetal: 
269
Lån bogen - Køb bogen

Med baggrund i den dagsaktuelle stigende terror og en planet hærget af et voksende antal naturkatastrofer leverer denne lille, men kompetente spændingsroman masser af stof til eftertanke.

I romanen rammer terroren i fuldt omfang Danmark, og en række bombeeksplosioner i et nyopført storhotel lammer det meste af København. En række lignende terroraktioner rammer samtidig en række vesteuropæiske hovedstæder.

Verden som vi kender den, er langsomt ved at bukke under, og det værste er, at alle disse terroraktioner angiveligt synes at være velplanlagte og velkoordinerede.

Diplomaten Carl Bernstein, som ved terroraktionen i København mistede sin livslange kærlighed og samlever Kassandra, bliver beordret til Grækenland for at fungere som stedfortræder for den alkoholiserede siddende ambassadør.

I Athen skal Carl ved siden af sit diplomatiske arbejde også bistå diverse efterretningstjenester med at opspore de terrorceller i Grækenland, som menes at stå bag alle bombesprængningerne.

I Grækenland konfronteres Carl også med sin fortid og den mystiske græker Alexandros, som han mødte for år tilbage i København. Denne påstod at være en reinkarnation af Jesus, og at hans opgave var en samle egnede mennesker, inden jorden gik under. Disse mennesker ville blive samlet op i rumskibe, og når jorden var blevet renset, ville de alle vende tilbage til en ny og bedre verden.

I Athen bliver der dog ikke meget tid for Carl til at tænke i metafysiske baner, og snart er han hvirvlet ind i en række dramatiske og kaotiske begivenheder.

Romanen er i sin udformning nok mest at betegne som en spændingsroman men giver også plads til at skildre mere eksistentielle spørgsmål som liv og død, meningen med livet, og hvordan man som menneske finder sin plads i tilværelsen.

Ved at tage fat på sørgeligt højaktuelle temaer omkring verdens tilstand og de mange teorier omkring jordens snarlige undergang lykkes det da også fint forfatteren at opbygge et ganske holdbart spændingsniveau. Derimod synes jeg ikke, at den idealiserede vinkel med rumskibene holder helt til målstregen, og derved kommer historien til at fremstå underligt uforløst.

Der er dog ingen tvivl om, at forfatteren har villet skrive mere end bare en spændingsroman, og det filmiske, detaljemæssige sprog med klip i fortid, nutid og fremtid understøtter fint det høje ambitionsniveau.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.