Mand og kat af Nils Uddenberg

Oprettet: 30.09.2016 - 11:27

Bog: "Mand og kat " af Nils Uddenberg

Bogens forside

Mand og kat er historien om, hvordan den svenske psykiater Nils Uddenberg mod sin vilje blev katteejer.

Forfatter: 
Nils Uddenberg
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 
151
Lån bogen - Køb bogen

Humoristisk og rørende lille historie. Katteelskere vil naturligvis elske bogen, men også andre vil føle sig godt underholdt.

Nils Uddenberg er blandt meget andet psykiater og forfatter til temmelig mange alvorlige fagbøger, men i denne bog er han først og fremmest en ældre mand, der for første gang i sit voksne liv bliver katteejer. Det er mødet med den lille kat Mis, og hvordan det selvstændige kattedyr ændrer forfatterens og hans kones liv, der udgør kernen i fortællingen. Ud over livet og hverdagsoplevelserne med Mis bliver der i bogen også plads til både filosofiske og psykologiske betragtninger omkring katte og deres natur. Den lille historie får mig til at tænke på historien om bibliotekskatten Dewey, men også på katten i ’En mand der hedder Ove’ og faktisk også på historierne om Peddersen og Findus.

Historien er temmelig hurtigt fortalt. En dag begynder en lille herreløs kat at sidde på forfatterens rækværk. Den bor tilsyneladende i hans haveskur, og ingen i kvarteret kender til katten.

Forsigtig, men sikkert, spadserer den ind i hans liv, selvom han aldrig havde tænkt sig at skulle have husdyr. Mis bliver efterhånden en fast del af ægteparrets tilværelse, og snart flytter den ind i selve huset. Den bliver både neutraliseret og chippet, og forbavsende hurtigt bliver katten en uundværlig del af dagligdagen i huset.

Nils Uddenberg har skrevet en letlæst og meget charmerende bog, hvor han dels beskriver sine oplevelser med katten, og dels filosoferer over kattens opførsel og sine egne reaktioner.

Forfatteren beskriver muntert, hvordan han bliver manipuleret af det lille elskelige dyr, der jo som bekendt er sin egen. Ikke-katteejere tror ofte, at katte ikke forstår, hvad mennesker siger og gør, men sådan er det overhovedet ikke. Katte forstår ikke, hvorfor de skal gøre, hvad mennesker siger, og det er jo en helt anden sag.

Med sin baggrund som psykiater forsøger forfatteren at fordybe sig i kattens sjæleliv. Har den humor? Er det overhovedet rimeligt at tilskrive katte følelser? Og kan en kat overhovedet tænke længere end til de umiddelbare behov som mad og søvn og sådan noget.

Som katteejer må man naturligvis overgive sig fuldt og helt. Der er rigtig mange fine og præcise iagttagelser i bogen, som man sagtens kan forstå og genkende, men i virkeligheden burde alle andre faktisk også give denne bog en chance. Det er slet og ret en rigtig fin lille læseoplevelse, som kun bliver endnu bedre af Ane Gustavssons uimodståelige illustrationer.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.