Kvinden der forsvandt af Gillian Flynn

Oprettet: 16.08.2013 - 08:18

Bog: "Kvinden der forsvandt" af Gillian Flynn

Bogens forside

På deres femårs-bryllupsdag forsvinder Amy sporløst fra sit lykkelige ægteskab. Nick bliver politiets hovedmistænkte, og fundet af Amys kompromitterende dagbog belaster ham yderligere.

Forfatter: 
Gillian Flynn
Oversætter: 
Charlotte A. E. Glahn
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Gad
Sidetal: 
492
Lån bogen - Køb bogen

Veloplagt psykologisk triller om det perfekte par, som under overfladen slet ikke er, hvem de udgiver sig for at være. Hvem narrer hvem?

En veloplagt psykologisk thriller til ferien eller bare, når du har god tid til rådighed - for når du først er gået i gang med denne roman, er den svær at lægge fra sig igen!

Det amerikanske par, Nick og Amy, er ”the american dream”: unge og smukke, succesfulde og i et lykkeligt ægteskab. Sådan ser det i hvert fald ud på overfladen. Da Nick og Amy begge bliver fyret under finanskrisen fra deres job i New York, samtidig med at Nicks mor bliver kræftsyg, beslutter de at flytte tilbage til hans fødeby i Missouri. Amy følger modvilligt med og falder aldrig rigtig til i den lille by med arbejdsløshed og ingen venner. Nick har det heller ikke for let med en skrantende økonomi og problematiske familieforhold.

På deres fem-års bryllupsdag kommer Nick hjem til et hus, hvor der er tegn på indbrud, og Amy er forsvundet. Hun har efterladt sig den årlige skattejagt som bryllupsdagsgave til Nick med en række spor, der som sædvanlig skal lede ham rundt til favoritsteder, der har betydet noget for dem begge. Nick begynder at lede efter Amy gennem skattejagtens spor og hilsener, men snart går det op for ham, at skattejagten er mere end blot en kærlig hilsen fra hans kone. Samtidig forfølger politiet deres egne spor og begynder at mistænke Nick for at have slået Amy ihjel, da en række kompromitterende beviser er svære at se bort fra.

Historien veksler mellem de to hovedpersoners synsvinkel i hvert andet kapitel. Amy har skrevet dagbog helt tilbage, fra da de mødte hinanden i 2005, og det er gennem denne dagbog, at læseren i første halvdel af historien får Amys version af begivenhedernes gang frem til hendes forsvinden. Dagbogen giver et indtryk af Amy som den cool, perfekte kvinde, der virkelig forsøger at få ægteskabet på ret køl igen. Nick er jeg-fortælleren i nutiden omkring tiden op til og efter Amys forsvinden. Her får man et indtryk af ”den perfekte mand”, som kæmper med at leve op til sin kones forventninger. Interessant nok er Amy og Nicks version af deres ægteskab og hinanden vidt forskellige.

Gillian Flynn er ferm til at tegne komplekse, foruroligende portrætter af sine hovedpersoner, når hun tager læseren med ind bag facaden på to mennesker, som ikke er, hvad de giver sig ud for at være - hverken overfor hinanden eller læseren, som de også lyver for. Kapitlerne slutter altid med en cliffhanger, hvorefter handlingen springer til den anden hovedperson og tager en ny uforudsigelig drejning. Thrilleren ville gøre sig godt på det store lærred med Gillian Flynns evner udi at male visuelle billeder på nethinden.

’Kvinden der forsvandt’ er en hæsblæsende og uforudsigelig psykologisk thriller om et parforhold, der udvikler sig fra kærlighed til had. Om hvordan man i starten af et forhold er forblændet af den anden og gerne vil fremstå som den bedste version af sig selv for senere at få øjnene op for sin partners negative sider, og hvad det i værste fald kan sætte i gang af (psykopatiske) overvejelser.

En lige vel lang thriller, som virkelig formår at overraske, narre og få pulsen op.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.