Krigen indeni af Matilde Kimer

Oprettet: 17.11.2016 - 14:37

Bog: "Krigen indeni " af Matilde Kimer

Bogens forside

Fortælling om krigen i Ukraine. Følger den 42-årige husmor Anna, som støtter Majdan-aktivisterne i deres kamp for at blive en del af Europa.

Forfatter: 
Matilde Kimer
Udgivet: 
2016
Forlag: 
319
Sidetal: 
319
Lån bogen - Køb bogen

Matilde Kimer har skrevet en nødvendig og interessant bog om krigen og konflikten i Ukraine og dens skæbner

DR-journalisten Matilde Kimer kom, måske ved et tilfælde, til at få Ukraine-konflikten som sit område, og så var hun hooked. Nå ja, helt tilfældigt var det nok ikke, hun taler russisk og er allerede der velkvalificeret, men det viste sig, at krigen krøb ind under huden på hende. Hun har tre små børn, på det tidspunkt var den mindste nærmest spæd, og heldigvis også en mand med stor tålmodighed og loyalitet, men også en stor bekymring for sine børns mor. Kimer fortæller i ’Krigen indeni’ om den krig, hun blev så tæt forbundet med, ud fra tre forskellige vinkler. Der er afsnit med hendes egne oplevelser og baggrundsredegørelser, og der er de andre, hvor vi følger en ung knægt i en nationalistisk milits og en husmor med russisk baggrund, der engagerer sig som frivillig ressourceindsamler til det ukrainske militær. De sidstnævnte har næsten karakter af skønlitterære beretninger og er baseret på indgående interviews over et års tid.

Matilde Kimers personlige beretninger stammer ofte direkte fra slagmarken og er både spændende og oplysende. Har man ikke ofte, når man så en live-optagelse fra et uroligt område, tænkt på, hvordan reporterne bærer sig ad? Jeg har i hvert fald, og nu ved jeg det. Og jeg kommer til at tænke på de første såkaldte femi-krimier, hvor kritikerne mente, at der var for meget om de personlige omkostninger med i historien ("blå stue-begrebet" kaldte de det vist). Det er jo med til at gøre det hele troværdigt. Jeg kan da godt forstå, at hendes mand protesterer, når hun igen og igen tager til en krigszone med et kamera på nakken, selvom de enedes om, at rejsedagene skulle nedsættes, når hun absolut ville have et barn mere. Det er også interessant at høre om hendes nærmest afhængige forhold til krigen, hun MÅ bare være der. Men det er naturligvis også fordi, hun har fået relationer til nogle mennesker i området.  

Kimer bruger sine relationer til at give to konkrete personer stemme ved at skrive deres beretninger som en historie. Måske er det, for at læseren skal føle, de er tættere på. Jeg synes dog personligt, at den valgte konstruktion, altså at det er tæt på at fungere som indsatte skønlitterære afsnit, irriterer min læseoplevelse. Når parfumesælgeren Anna etablerer sig som frivillig indsamler på facebook af forsyninger til det skrantende ukrainske militær, og vi hører om hendes telefonsnak med obersten midt under en familiefest, eller den unge mand, Bogdan, møder en svensk nynazist, der træner hans milits, så er jeg ikke helt med. Selv ville jeg meget hellere have haft historierne i reportageform. Men generelt er det meget fascinerende i denne bog at kunne "flytte ind" i krigen og i en konflikt, som er meget vanskelig at begribe detaljerne i. Derfor er det en både nødvendig og interessant bog.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.