Kongen længe leve af Fay Weldon

Oprettet: 02.10.2013 - 10:22

Bog: "Kongen længe leve" af Fay Weldon

Bogens forside

Hele den engelske overklasse er kun optaget af kroningen af den kommende Edward den 7., men lady Dilberne har dog også tid til at bekymre sig.

Forfatter: 
Fay Weldon
Oversætter: 
Charlotte Grubb
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
341
Lån bogen - Køb bogen

Weldon balancerer let og graciøst på kanten af trivialgrøften i denne charmerende anden del af ’herskab og tjenestefolk’-trilogien, der effektivt trækker mundvigene opad.

I seriens første del, ’En passende aftale’, var den adelige familie Dilberne på fallittens rand, men blev i sidste øjeblik reddet af sønnen Arthurs ægteskab med Minnie - en stenrig ung amerikanerinde med en ikke helt uplettet fortid. Jeg var blandt de mange læsere, der slugte de mange forviklinger og intriger omkring ægteskabsplanerne.

Fordelagtige investeringer har nu igen bragt familien i vælten indenfor de fineste adelige, ja kongelige, kredse, og det moderne samfund banker energisk på døren med spirende kvindefrigørelse og industrielle landvindinger. Men i 1901 overskygger planlægningen af Edward 7.’s pompøse kroning alt, også for Dilberne-ægteparret, og alle intrigerer og charmerer for at få en så fremtrædende plads som muligt.

Familiefnidder skorter det heller ikke på. Den amerikanske svigerdatter undrer sig og har svært ved at forlige sig med sine nye omgivelsers ”stiff upper lip.” Dilbernes forhadte præstebror og svigerinde dør i en brand, og Dilberne er i første omgang helt utilbøjelig til at tage sin forpligtelse over for sin unge niece på sig. Derfor har præstefamiliens tjenestepige og hendes snu kæreste let ved at bortføre og udnytte den drømmende pige på det voksende marked for spiritisme-seancer. Som om det ikke var nok, eksploderer tingene også pludseligt omkring Rosina, Dilbernes intelligente rødstrømpedatter.

Det fornemme tidsbillede er præget af Fay Weldons dybe ’herskab-og-tjenestefolk’-viden, hun er faktisk manuskriptforfatter til de første tre afsnit af den klassiske tv-serie. Høj som lav behandles med forfatterens karakteristiske charmerende syrlighed, der effektivt udstiller tidens bornerte hykleri, dobbeltmoral og fortielser. Med elegant og begavet pen indvier forfatteren os for eksempel i al celeber ”gossip” om den daværende kongefamilie.

For alle andre end netop Fay Weldon kunne dette hurtigt være blevet for kulørt, men for mig at se balancerer hun netop let og graciøst på kanten af trivialgrøften. Hun er stadig velgørende velskrivende, og især hendes kvindeportrætter er nuancerede og troværdige. Hendes feministiske holdninger er umiskendelige som i hendes kendte kvindesagsbøger fra 1980erne, og den maskuline verdens tvivlsomme selvhøjtidelighed og tro på egen betydning udstilles som altid morsomt og raffineret. Meget betegnende er det også i denne serie kvinderne, der må klare ærterne, når det virkelig gælder.

Jeg kommer uvilkårligt til at tænke på vores egen kære feminist, Lise Nørgaard, som en pendant til Weldons præcise tidsbillede, skarpe hjerne og charmerende ironi. Hjernevindingerne tvinges i gang og mundvigene trækkes uvilkårligt opad. Intelligent underholdning i særklasse.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.