Kong Salomons sværd af Espen Holm

Oprettet: 25.11.2013 - 11:55

Bog: "Kong Salomons sværd" af Espen Holm

Bogens forside

Zev arbejder for den israelske sikkerhedstjeneste, og er en kontant agent, der ikke stiller spørgsmål.

Forfatter: 
Espen Holm
Oversætter: 
Ib Høy Hansen
Udgivet: 
2013
Forlag: 
Klim
Sidetal: 
294
Lån bogen - Køb bogen

Norsk politisk thriller med baggrund i den aktuelle konflikt mellem jøder og arabere udnytter elegant spændingsbogens elementer til at skildre staten Israels problemfyldte eksistens.

Zev Weissmann arbejder som agent i den hemmelige israelske efterretningstjeneste, Shin Bet, og med sit mørke udseende og som arabisktalende er han en af dem, der ofte går undercover i Palæstina og Gaza. Shin Bet modtager en mystisk video, der viser en for dem ukendt mand ledsaget af teksten: ”Stop ham. Børn vil dø”. Da dette falder sammen med, at børn fra de besatte områder fødes med misdannelser, og at børn og gamle lider af voldsom diarré og dør, sendes Zev endnu en gang af sted.

Han får opsporet den ukendte mand, der viser sig at være læge og kan kædes sammen med nogle forsvundne cæsium-stave, der indeholder dødsensfarlig uran. Lægen er imidlertid forsvundet, og Zev starter nu et hæsblæsende kapløb med tiden både for at finde den formodede terrorist og for at opklare, hvad denne nye terrortrussel egentlig går ud på – samt selvfølgelig prøve at få stoppet den radioaktive stråling, inden endnu flere bliver ramt.

I sin jagt konfronteres Zev dog med ting, der får ham til at tvivle på sit eget lands suverænitet og berettigelse.

Det er noget af et plot, forfatteren har fået skruet sammen, og handlingen og kompositionen med flere tilbageblik og indskudte historier gør bestemt ikke bogen lettilgængelig. I bund og grund hænger det hele egentlig dog meget godt sammen, og historien er både overraskende, spændende og tankevækkende. Der må ligge en omfattende research bag historien, og de aktuelle problemstillinger omkring staten Israel, Palæstina og fredsforhandlingerne er skildret særdeles troværdigt. Især forekommer det meget tankevækkende, at forfatteren overbevisende får sammenlignet forholdene i ghettoen i Warszawa under 2. verdenskrig med forholdene i nutidens Israel.

Udover at være en politisk roman og en spændingsbog er historien også en dannelsesrejse for hovedpersonen. Zev starter med at være overbevist patriot, hvor han mener, at alle midler kan tages i brug, for at Israel kan overleve som stat, men han ændrer sig undervejs og får et mere nuanceret syn på tingene. Dette føjer endnu en flot dimension til en på alle måder perfekt spændingsbog, og hvis man dertil lægger, at sproget sine steder både er poetisk og smukt og i andre sammenhænge groft og brutalt – perfekt tilpasset til bogens temaer - så kan man vist ikke forlange mere. Indtil videre helt klart en af årets bedste spændingsbøger.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.