Kidnappet – i islamisternes fangehul af Jeppe Nybroe

Oprettet: 13.05.2015 - 16:05

Bog: "Kidnappet : i islamisternes fangehul " af

Bogens forside

Journalisten Jeppe Nybroe (f.

Udgivet: 
2015
Forlag: 
Berlingske
Sidetal: 
297
Lån bogen - Køb bogen

Jeppe Nybroes beretning om de 28 dage som gidsel i Libanon er et ærligt forsøg på at bearbejde den forfærdelige hændelse, og læseren tages med helt ind i mørket.

Jeppe Nybroe blev den 7. februar 2014 kidnappet sammen med en palæstinensisk-libanesisk kollega. De bliver holdt som gidsler i 28 dage, og kun frigivet fordi Nybroes familie og venner formår at rejse penge nok til at betale løsesummen. Nybroes fortælling og oplevelse starter, hvor han og kollegaen vil lave en baggrundsreportage om netop kidnapningsindustrien – for ”jo bedre vi forstår kidnappernes måde at operere på og deres motiver, desto bedre vil vi […] kunne svare igen eller i det mindste i videst muligt omfang undgå fælderne”. Det tragiske er, at han selv ender som en del af denne industri.

Det er set før, at en bog har sat gang i en større debat. Også at debatten har været både saglig og usaglig. Der har været positive og negative anmeldelser; medfølende og meget kritiske. At forfatteren ikke har tjekket sine oplysninger, eller at beskyldninger der fremsættes i bogen, ikke bliver besvaret.

Jeg ville gerne medgive denne kritik, hvis det var det, bogen ville – men det er det ikke. Bogen er Jeppe Nybroes ”forsøg på at beskrive, hvordan det var i dagene og nætterne i det mørke fangehul”. Derfor er der ikke altid svar på beskyldninger eller styr på fakta; Nybroe skriver flere gange, at han ikke har kunnet tjekke fakta eller skrive dem, fordi disse enten er fortrolige ift. efterforskningen af hans kidnapning eller ”af hensyn til andre gidsler og pårørendes liv og sikkerhed”.

Efter endt læsning er jeg efterladt med indtrykket af en mand, som ikke er kommet helt ud på den anden side af oplevelsen, men jeg er imponeret af, at han allerede et lille års tid efter hans kidnapning er i stand til at forholde sig nøgternt til så frygtelig en oplevelse. En oplevelse som berøvede ham hans frihed til at være ham selv. Gjorde ham til en handelsvare, som blev behandlet som kidnapperne ønskede – truet, slået, sparket og pisket. Fortællingen giver en fornemmelse af, hvor mange tanker, der kan suse gennem hovedet på et gidsel; ønsker og håb, frygt og angst, ydmygelse, forsøg på at hjælpe kidnapperne i forhandlingerne i håb om at hjælpe sig selv. Jeg kan på ingen måde begribe, hvordan man psykisk kan overleve det, både mens det foregår og bagefter.

Mange vil huske Jeppe Nybroe som en fremadstormende journalist på DR TV-Avisen, som dækkede større begivenheder, også som udenrigskorrespondent. Med denne baggrund kunne man forvente, han havde styr på fakta og beskyldninger, men bogen er ikke et stykke journalistisk arbejde. Bogen har for Nybroe været en måde at bearbejde hans oplevelser på. Det er sådan, jeg har læst bogen, og synes man skal læse bogen sådan: At bogen ikke en faktabog om kidnapningens væsen, og netop at personlige oplevelser ER personlige.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.