Johannes Cabal. Nekromantikeren af Jonathan L. Howard

Oprettet: 09.07.2014 - 10:36

Bog: "Johannes Cabal. Nekromantikeren" af Jonathan L. Howard

Bogens forside

Johannes Cabal er en højt begavet, men ensom videnskabs mand. Han har solgt sin sjæl til Djævlen, men nu vil han have den tilbage og stiger ned i Helvede.

Forfatter: 
Jonathan L. Howard
Oversætter: 
Thomas Harder
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Forlaget Arvids
Sidetal: 
376
Lån bogen - Køb bogen

Rørende og morsom dark fantasy for voksne med adskillige filosofiske lag. Lyder det paradoksalt? Læs den, hvis du aldrig er vokset fra fantasy og godt kan lide skæve eksistenser.

Hvis man i sin lille hyggelige bogverden gik og troede, at Thomas Harder - foruden at være en skarp profil, der ved alt om Italien, Sicilien og mafiaen - kun kan producere ferme og letløbende oversættelser, for eksempel af de hyggelige Montalbano-krimier, så tro om igen!  Han har lidt af en drengerøv inderst inde, én der elsker skæve, spøjse og helt absurde dark fantasy-historier som denne.

Jeg havde haft fat i den engelske udgave af denne roman, og efter at have læst bunker af fantasy i mine yngre dage, og i øvrigt er en stor fan af forfatteren William Gibson (cyberpunk m.v.), så måtte jeg bare se den danske udgave af historien om Johannes Cabal, den følsomme, desillusionerede og cool nekromantiker.

Jeg blev ikke skuffet. Bestemt heller ikke over Thomas Harders fordanskning. Den er legende, sprudlende og ubesværet, og jeg har en følelse af, at han har moret sig vældigt undervejs.
En nekromantiker er i øvrigt en slags troldmand, der påkalder mørkets kræfter eller afdødes ånder ofte ved hjælp af skeletdele, gerne en hovedskal (man kommer jo nemt her til at tænke på Hamlet med kraniet). Johannes har solgt sin sjæl til Satan for at kunne forske dybere i de sorte kunster. Men det går jo bare ikke uden en sjæl. Han opsøger Satan i et meget morsomt startafsnit for at få den retur, men må indgå en handel. Hundrede sjæle MED underskrift for at få sin egen tilbage.

Han får udleveret et sælsomt redskab: Et omrejsende tivoli på et tog bemandet af de særeste, skæve halv- og heldøde eksistenser. Og for at få hjælp til at drive hele virksomheden vækker han sin elegante vampyrbror. Historien er episodisk opbygget, og den bevæger sig ud ad de vildeste vild- og sidespor. Johannes viser sig fra sin empatiske side, da han møder et rigtigt spøgelse, der ikke vil ”gå over i den næste verden” af den reneste ulykkelige kærlighed. Han hjælpes videre og får lov at tage sjælen med. Så vidt jeg da forstår, for der er mange lag og vinkler. Besøget i haven, hvor tiden er gået i stå, er nok det mest uhyggelige, tænk lige på et uendeligt kroketspil i regnvejr.

Kulsort og morsom fantasy, skæve og knogleraslende øbberbøv’er i bunkevis, og så en stor sjat rørende empati. Bogen er for læsere i alle aldre, men der skal nok en voksen læser til at fange de eksistentielle drys, som det vrimler med.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.