Jakob var her af Rune Skyum-Nielsen

Oprettet: 05.09.2016 - 14:40

Bog: "Jakob var her" af Rune Skyum Nielsen

Bogens forside

JAKOB VAR HER er historien om Jakob Ejersbo. En rodløs dreng, der hverken følte sig hjemme i Nordjylland eller Tanzania. En teenager, som desperat ledte efter kærlighed og en vej i livet.

Forfatter: 
Rune Skyum Nielsen
Udgivet: 
2016
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
464
Lån bogen - Køb bogen

Rune Skyum-Nielsens velresearchede biografi giver et intenst og fascinerende indblik i Jakob Ejersbos liv gennem en mosaik af stemmer og private fotos.

Jeg kan tydeligt huske, da jeg læste Jakob Ejersbos Afrikatrilogi, som gjorde et stort indtryk på mig. Jeg har altid været fascineret af forfatteren og mennesket Jakob Ejersbo. Rune Skyum-Nielsens biografi ’Jakob var her’ ønsker netop at tilfredsstille læserenes fascination af Ejersbo og give os svar på nogle spørgsmål. Hvem var Jakob Ejersbo, og hvor meget af hans litteratur tager afsæt i virkeligheden?

Det har taget Rune Skyum-Nielsen seks år at skrive ’Jakob var her’, og det kan man godt mærke. Bogen er en stor og undersøgende biografi om Jakob Ejersbo, der døde af kræft 10. juli 2008, 40 år gammel. I bogen rekonstruerer Rune Skyum-Nielsen Jakob Ejersbos liv kronologisk. Fortællingen baseres på interviews og korrespondancer med mere end 100 kilder. Desuden trækker biografien på breve, skolestile, studieopgaver, skriveeksperimenter, mails, sms´er, fotografier og udklip for bare at nævne nogle.

Fortællingen om Jakob Ejersbo har Rune Skyum-Nielsen sammensat som en mosaik af stemmer, hvor de skiftende fortællerstemmer giver læseren et sjældent indblik i Ejersbos liv fra barndom og opvækst til ungdomsårene i Afrika og Aalborg, og voksenlivets identitetsøgning, seksualitet, venskaber, kærlighed, uddannelse, forfatterskab, det litterære gennembrud, og til sidst sygdommen og døden. Det er en anderledes læseoplevelse, og fortællingen om Ejersbo er let tilgængelig og interessant at læse. Jeg blev hurtigt indfanget i de mange forskellige fortællerstemmers anekdoter om Jakob Ejersbos liv. Jeg kunne ikke lægge bogen fra mig, og tiden fløj afsted!

Den kronologiske fortælling om Jakob Ejersbos liv afbrydes af tekststykker, hvor læseren skridt for skridt følger Jakob Ejersbos to nære venner Christian Kirk Muff og Morten Alsingers tur op ad bjerget Kilimanjaro for at sprede Jakob Ejersbos aske. Rune Skyum-Nielsen var med på turen. Han mødte Morten Alsinger flere gange i sin research til ”Jakob var her”, og han fandt ud af, at Morten Alsinger gemte en del af Jakob Ejersbos aske i en kaffedåse. Kilimanjaroturen blev optaget og klippet sammen til dokumentarfilmen ”Ejersbo”, som havde premiere sidste år. Rune Skyum-Nielsen tog initiativ til Kilimanjaroturen og blev medforfatter på dokumentarfilmen.

Det er en fantastisk biografi Rune Skyum-Nielsen har skrevet. Efter læsning af ’Jakob var her’ er jeg kommet tættere på mennesket Jakob Ejersbo. Jeg er også blevet bekræftet i, at Jakob Ejersbos drivkraft til Afrikatrilogien bunder i hans egne oplevelser fra opvæksten i Afrika. Efter at have læst biografien, er jeg desuden helt sikker på, at Jakob Ejersbo havde en sjælden evne til at omsætte levet liv og historier til litteratur, som for evigt vil stå som noget af Danmarks bedste.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.