I virkeligheden af Torben Munksgaard

Oprettet: 14.04.2014 - 12:41

Bog: "I virkeligheden" af Torben Munksgaard

Bogens forside

Kollektivroman om studerende, administrativt personale og undervisere på kunstretningen på Københavns Universitet.

Forfatter: 
Torben Munksgaard
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 
296
Lån bogen - Køb bogen

Kollektivroman om de drømme, benægtelser og illusioner, der nødvendigvis skal til for at holde livet ud, kræver en vedholdende og opmærksom læser.

I Torben Munksgaards nye roman følger læseren en række forskellige personer, som alle på en eller anden måde har relation til kunsthistorie-studiet på Københavns Universitet. Nogle personer dukker ad kringlede veje op som bipersoner i andre personers historier og giver dermed nye perspektiver til situationer og personer, og hvordan vi oplever dem.  

Til fælles har personerne, at de tumler med deres egen identitet, og hvordan de bliver opfattet af omgivelserne. De bærer rundt på hemmeligheder og forstiller sig overfor omverdenen. Nogle har ondt i sjælen enten på grund af uforløst kærlighed, forfejlede ambitioner eller skuffelsen over, at de ikke har opnået det, de ville i livet.

En af personerne er Julie, som iscenesætter sig selv ved at posere mere eller mindre afklædt i sin stue i håb om at fyren i naboejendommen får øje på hende:
”Hun rejser sig og betragter sig selv i spejlet. Hun er ikke ubetinget tilfreds med det, hun ser; hun sænker hovedet lidt, finder en tilfredsstillende vinkel og sender sig selv et kælent blik. Nej, det er for latterligt, hun retter sig op. Hun gider ikke spilde kræfter på at dyrke en falsk virkelighed. I øvrigt har hun ingenting at klage over; hun er intelligent, køn på en sympatisk og menneskelig måde, og så er hun god til næsten alt, hvad hun foretager sig. Der er en masse, spejlet ikke ved”.

Romanens tema stiller spørgsmålstegn ved, hvad der er den rigtige virkelighed. Eller måske nærmere hvad vi tager for virkelighed, for der eksisterer jo ikke én virkelighed. Alt er subjektive opfattelser, og vi kan ikke styre, hvordan andre skal opfatte os (her sender jeg en kærlig tanke til Svend Åge Madsens At fortælle menneskene). Når vi fortæller, skaber vi verden og vores identitet. Små forskydninger i virkelighedsopfattelsen, og hvad man vælger at vise andre, kombineret med Munksgaards fortællemæssige kneb gør det svært for læseren at hitte rede i, hvad der er op og ned. Munksgaard driver læseren rundt i manegen efter en nøje udtænkt plan, hvor nogle brikker falder på plads hen mod slutningen, andre ikke.

Jeg er splittet i min oplevelse af romanen. Det er helt sikkert et anderledes interessant litterært eksperiment, som vil begejstre mangen litteraturstuderende og folk med hang til anderledes udfordrende læseoplevelser. Omvendt var det svært at opretholde læseglæden og motivationen. Romanens fremstilling og kringlede struktur fjernede opmærksomheden fra ”nuet” i læseoplevelsen og gjorde det i stedet til… ja, et litterært eksperiment. Det er i hvert fald en roman, som kræver en vedholdende og opmærksom læser.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.