Homo sapienne af Niviaq Korneliussen

Oprettet: 17.02.2015 - 10:01

Bog: "Homo sapienne" af Niviaq Korneliussen

Bogens forside

Fia, Inuk, Arnaq, Ivinnguaq og Sara. Fem unge, fem historier vævet ind i hinanden, om opbrud, identitet og kærlighed i Nuuk.

Forfatter: 
Niviaq Korneliussen
Udgivet: 
2014
Forlag: 
Milik
Sidetal: 
178
Lån bogen - Køb bogen

Det er svært ikke at lade sig bevæge af Niviaq Korneliussens rå men alligevel porøse debutroman om fem unge grønlænderes liv. Det handler om kønsforvirring, identitet og eksistens.

Vi er i et ungdomsmiljø i Nuuk i Grønland, og der er fester, forelskelser, sex, druk og tømmermænd. De unge er trætte af de forventninger, der er til et normalt liv med uddannelse, familie, hus osv.  Alligevel er de sultne på fremtiden og venter på forandringer. Der er fem fortællerstemmer, og vi ser nogle af de samme begivenheder fra hver sin vinkel.

Fia bor sammen med Peter, men der er en voksende erkendelse af, at hun ikke er til mænd. Til en fest møder hun Sara, og benene bliver slået væk under hende. Hvad sker der, når det er en kvinde, man forelsker sig i? Fias lillebror, Inuk, sidder i fængsel, og de skriver de smukkeste breve til hinanden. Inuk er bøsse, og det er svært at blive accepteret i det lille grønlandske samfund. Arnaq er blevet misbrugt af sin far, hun er vild og prøver alt af, men hun er samtidig afhængig af sin fars penge. Ivinnguaq er en kvinde i en mands krop, og hun bor sammen med Sara, der er lesbisk. Ivik, som hun kalder sig, opdagede tidligt, at hun var anderledes end andre piger. Og andre var i tvivl om, hvem hun var. Hun er bange for at blive forladt.

Sara er lesbisk og måske ikke så tydeligt fortalt, som de andre. Hun er med til søsterens barnefødsel, og det giver hende håb og styrke til at finde en ny vej, efter at Ivik er gået fra hende.

Hvert af de fem afsnit har et stykke musik som overskrift.  Populærkulturen fylder en del for de unge. Også modsætningerne mellem det danske og det grønlandske spiller med. Digte, Facebookopdateringer og sms’er er integreret i teksten, hvoraf noget er skrevet på engelsk.

Det usædvanlige ved romanen er, at alle er usikre på deres køn og den identitet, der normalt følger med kønnet. Det giver problemer i forhold til omgivelserne, fordi alle falder uden for normen.  Det usædvanlige er også, at naturen stort set er fraværende, men når den er der, er det som en resonans af intense, modstridende følelser.

Miljøet er beskrevet råt og usminket som i Jacob Ejersbos ’Nordkraft’ og Olga Ravns digte ’Jeg æder mig selv som lyng’, og derfor vil den tiltale mange unge. Der er i høj grad kærlighed, venskab og omsorg til stede. Styrken i romanen er passagerne om identitetsforvirringen pga. en anden seksuel observans, og den voksende erkendelse af ’hvem er jeg, og hvor hører jeg hjemme’? 

Den sort/hvide forside er et fotografi af forfatteren, der sidder nøgen og spiser en banan. Niviaq Korneliussen er født i Grønland i 1990. Hun vandt i 2012 en novellekonkurrence for novellen ’San Fransisco’. Den kom med i antologien ’Ung i Grønland – ung i verden’. Mette Moestrup har skrevet et forord til romanen, der er oversat til dansk af forfatteren selv.

’Homo sapienne’ er en stærk roman om at være ung i dagens Grønland fra en interessant ny stemme.

Originally published by Anny Skov Madsen, Litteratursiden.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.