Helligdag af Graham Swift

Oprettet: 13.06.2017 - 10:35

Bog: "Helligdag" af Graham Swift

Bogens forside

Helligdag udspiller sig 30. marts 1924.

Forfatter: 
Graham Swift
Oversætter: 
Claus Bech
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
152
Lån bogen - Køb bogen

”Med luft i skørtet og alpehue i kussen”. Så smukt og sanseligt beskrives frihedsfølelsen i denne vidunderlige roman om en tjenestepiges genfødsel som ubunden kvinde.

30. marts 1924. Midfaste søndag er en helligdag, hvor tjenestefolk har fri til at besøge deres familie. 22-årige Jane Fairchild er forældreløs og har derfor ingen familie at besøge, men hun har en hemmelig kæreste, den unge søn fra naboejendommen, som hun gerne tilbringer dagen sammen med. Stævnemødet i det ellers tomme hus, hvor de for første gang i det syv år lange forhold er helt nøgne, ændrer for en tid magtforholdet og for altid Janes selvfølelse.

”Der var engang”. Som et rigtigt eventyr begynder fortællingen, der, med udgangspunkt i hændelserne denne ene dag, udvider sig til også at være em fortælling om et langt kvindeliv og en refleksion over erindringens væsen. Samtidig giver roman et fornemt tidsbillede af England efter 1. verdenskrig, forholdet mellem herskab og tjenestefolk, sorg over døde sønner og nye teknologiske vidundere som bilen.

Fortællingen om denne skelsættende dag er betagende læsning med et stilsikkert, sanseligt sprog. Den er hurtig læst, men ikke glemt. Engelske Graham Swift er ikke så kendt, men vi har mange andre gode romaner af ham på biblioteket. ’Helligdag’ er et godt sted at stifte bekendtskab med hans fine psykologiske realisme i en historisk kontekst.

Tilføj kommentar

Deltag i debatten.

  • Lise Lotte Fred...

    lør, 17/06/2017 - 09:23

    Graham SWIFT er en af de bedste engelske, nulevende forfattere. Hans roman Waterland var gennembruddet.

    MOTHERING Sunday er en perle. - tak for din anmeldelse- godt folk opdager fortællingen.
    Den er fuld af lag, og meget ligger jo i sproget.

  • Lise Lotte Fred...

    lør, 17/06/2017 - 09:23

    Graham SWIFT er en af de bedste engelske, nulevende forfattere. Hans roman Waterland var gennembruddet.

    MOTHERING Sunday er en perle. - tak for din anmeldelse- godt folk opdager fortællingen.
    Den er fuld af lag, og meget ligger jo i sproget.

  • Lise Lotte Fred...

    lør, 17/06/2017 - 09:23

    Graham SWIFT er en af de bedste engelske, nulevende forfattere. Hans roman Waterland var gennembruddet.

    MOTHERING Sunday er en perle. - tak for din anmeldelse- godt folk opdager fortællingen.
    Den er fuld af lag, og meget ligger jo i sproget.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.