Heksen fra Exmoor af Margaret Drabble

Oprettet: 01.09.2006 - 12:06

Bog: "Heksen fra Exmoor" af Margaret Drabble

Frieda er en yderst excentrisk, velhavende forfatterinde, da hun vælger en eneboer-tilværelse på Exmoor-heden. Hendes voksne, almindelige børn vil "frelse" hende, men i stedet påvirker det deres egne liv

Forfatter: 
Margaret Drabble
Udgivet: 
1997
Forlag: 
Cicero
Sidetal: 
222
Lån bogen - Køb bogen

Hystade eller bare super-egenrådig? Frieda er en rig, berømt, ekcentrisk historiker og forfatter. Hendes eneboer-tilværelse på Exmoor-heden bekymrer og ærgrer hendes voksne børn, som vil frelse hende. I stedet for påvirkes deres egne liv fatalt.


Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne


Hun skriver altså fabelagtigt, Margaret Drabble! Det gjorde hun i 70’erne og 80’erne, og det gør hun stadig i ’96 - hvor denne onde og skarpsindige ’hekse’bog udkom i England.

Og hun er stadig samfundskritisk, og hun har stadig et venstreorienteret perspektiv, når hun fortæller historien om Frieda Haxby Palmer, ”en gammel rationalist, et oplyst menneske og en utraditionel tænker”, der er taget i selvvalgt eksil i et stort forfaldent hus på kanten af en klippe ned til Bristol-Kanalen ”for at blive fri for tanker og fornuft.”

Ifølge Friedas 3 veluddannede voksne børn og svigerbørn er hun blevet skør, utilregnelig: hun begynder at ryge, hun begynder at gå i operaen og at spille, endog! Hun indleder en hasarderet jagt på kunst; fører sag mod skattevæsenet; måske sniffer hun også kokain? Hvad bli’r det næste: biavl, cykling? og hvad med deres retmæssige arv? Og så skriver hun historiske romaner og ødelægger totalt sit renommé som historiker, hun, der var social analytiker, klog, vis og fremsynet.

Men hun har såmænd bare fået nok og forlader det giftige Londonliv for at leve i total isolation i fugt og skidt og møg i det, én af hendes døtre kalder en ”stor, gotisk fejltagelse, beliggende uden for enhver tænkelig postrute.” Og her udviser hun en ekstrem mangel på gæstfrihed, skriver på sine erindringer og fortidsknuder - et ønske om hævn eller for at frelse sig selv? - og udfærdiger sit testamente på en måde, som hun véd vil oprøre familien.

En dag forsvinder hun sporløst, og nu skal familien over for myndighederne prøve at forklare hendes behov for ensomhed … Situationen og spekulationerne over, om hun har begået selvmord, er rejst, myrdet? får efterhånden alle familiens medlemmer til at krakelere.

Jeg har svært ved at modstå Drables forfatter-manipulator-rolle, hvor hun først åbenlyst udsætter sine personer for traumer og afgørende påvirkninger, og derefter med kritisk, intellektuel og analyserende distance kommenterer konsekvenserne.

Frieda gi’r mindelser om Mary Wesleys fandenivoldske ældre kvinder og om Fay Weldons hun-djævle, men jeg må indrømme, at jeg trods min begjestring godt ville bytte lidt af Margaret Drabbles kynisme ud med en god omgang Weldon-humor!

Oversat fra engelsk af Jytte Kohlschen efter 'The witch of Exmoor '. Cicero, 2001.  222 sider

Lån bogen på Bibliotek.dk


 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.