Happy Nation af Christian Kaarup Baron

Oprettet: 13.06.2017 - 11:11

Bog: "Happy Nation" af Christian Kaarup Baron

Bogens forside

Vi befinder os i 2054 og virtual reality er blevet en af livets kendsgerninger.

Forfatter: 
Christian Kaarup Baron
Udgivet: 
2017
Forlag: 
Science Fiction Cirklen
Sidetal: 
272
Lån bogen - Køb bogen

Tankevækkende dansk debutroman om IT-teknologi, virtual reality, overvågning og kontrol. Historien er udformet som en elegant krimi og et særdeles skræmmende fremtidsscenarie.

Christian Kaarup Baron debuterer med denne fremtidsroman, og det er han sluppet aldeles glimrende fra. Forfatteren, der til daglig er lektor ved Center for Biovidenskab og Teknoantropologi På Aalborg Universitet, hvor science fiction og etik indgår som en del af hans forskningsinteresser, kalder selv sin roman for ”en intellektuel Science Fiction-krimi”. Store amerikanske forfattere som William Gibson og Bruce Sterling har beskrevet lignende tilstande og udviklinger i deres bøger, og danske Kaarup Baron klarer sig flot i dette fine selskab.

Romanen foregår i året 2054. Bortset fra nogle klimamæssige ændringer med bl.a. forhøjet vandstand til følge, diverse økonomiske kriser og en større islamisering af befolkningen, ligner København og Danmark sig selv. Virtual reality er dog blevet en del af hverdagen, og det meste af befolkningen har fået indopereret implantater, der helt har afløst de gamle mobiltelefoner.

En 81årig kræftpatient bliver myrdet på et hotelværelse i København og snart følger endnu en likvidering. Begge ofre har tilsyneladende været indblandet i hemmelige IT-programmer og sikkerheden omkring disse.

Vicepolitikommissær Kobani bliver sat på sagen, og hans efterforskning fører ham både frem til vidner og til en konference for hackere, men inden hans opklaringsarbejde kan komme videre, blander efterretningstjenesten sig i sagen. Kobani bliver nægtet adgang til fortrolige oplysninger, vigtige vidner bliver tvungent til tavshed, og snart begynder de første mærkelige tilfælde af totale hjernesammenbrud at dukke op blandt nogle af sagens vigtige personer.

Romanen består af to hovedgenrer, en krimi og science fiction del, og begge elementer fungerer ganske tilfredsstillende. Krimien og opklaringsarbejdet er fermt skruet sammen, og fremtidselementerne passer ganske fint ind i dette plot. De mulige konsekvenser af en veludviklet elektronisk verden og de mulige farer forbundet hermed fremmaner et skræmmende billede af en mulig konsekvens af en teknologi, der løber løbsk.

Historien, som virker særdeles veldokumenteret, er skruet godt sammen, og havde det ikke været for de lange videnskabelige uddrag og faglige indspark, som for mig at se sløver læsningen, havde den samlede karakter været helt i top.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.