Forbrydelsens kunst af Anne Sejrskild og Dennis Albrethsen

Oprettet: 10.05.2016 - 09:42

Bog: "Forbrydelsens kunst" af Anne Sejrskild og Dennis Albrethsen

Bogens forside

Psykologisk thriller, der foregår i det danske kulturmiljø, hvor en kvindelig seriemorder med kunstneriske tilbøjeligheder skaber rædsel med en række makabre mordscenarier inspireret af store

Udgivet: 
2016
Forlag: 
Brændpunkt
Sidetal: 
244
Lån bogen - Køb bogen

Et hovedløst lig, der ligner et kunstværk. En skadet betjent, der ikke kan slippe arbejdet. En filminstruktør med hang til kampsport. Alt sammen ingredienser i en elementært spændende krimi, der desværre har problemer med detaljerne.

En aften bliver Bjørn Christiansen fra Københavns politi kaldt ud til et indbrud på Sydhavnen. Da han når frem, bliver han godt og grundigt gennemtævet og smidt på en stak sorte affaldssække. Affaldssækkene viser sig at indeholde et parteret, hovedløst lig. Da Bjørn har brækket armen efter overfaldet, bliver han sat af sagen. Han kan dog ikke slippe den, da han mener, overfaldsmanden kan en særlig form for kampsport, som Bjørn og barndomsvennen Ask i sin tid selv lærte. Derfor opsøger han Ask, der nu er en anerkendt filminstruktør og i færd med at indspille en reklamefilm for Silvan i en kunstinstallation. Mødet fører til, at Bjørn tager med Ask hjem for at snakke. Her finder de Asks kone stærkt forkommen efter et brutalt overfald. Efterhånden finde politiet flere lig i positioner, der minder om kendte kunstværker. Bjørns opdagerinstinkt er vakt, og han forsøger sammen med Ask og saxofonisten Donna at finde frem til morderen.

Denne krimi har flere spor. Vi følger både Bjørn, Ask, saxofonisten Donna, der er enlig mor til en autistisk dreng samt kunstneren Jaq. De forskellige personers historier flettes sammen på fineste vis, og man kommer til at kende dem ganske godt. Der hvor historien halter, er i detaljerne. Blandt andet når landets aviser at skrive om en seriemorder, inden politiet har fundet det andet lig. Her virker det som om, at der er byttet lidt om på kapitlerne. Og så er der Asks lejlighed. Han bor i et dyrt lejlighedskompleks, hvor elevatoren stopper direkte i lejligheden – eller det gør den i hvert fald de to gange, Ask beskriver turen op. Da Asks kone bliver overfaldet, standser elevatoren på etagen, overfaldsmanden stiger ud og dirker hoveddøren op. Det er forholdsvis små detaljer, men da krimiens natur er at gå i detaljer, så jeg gerne, at bogen var fri for den slags fejl.

Der findes flere krimier, hvor offeret bliver placeret, så det ligner en del af et kunstværk. Senest har Mari Jungstedt skrevet krimien ’En mørkere himmel’, der foregår på Gran Canaria. Også Richard Montanari har skrevet en krimi, hvor ofrene bliver placeret, så de minder om et eventyr. Selvom Sejrskild og Albrethsen har skrevet en ok bog, når den ikke op på siden af de to førnævnte. Men øvelse gør som bekendt mester, så skulle makkerparret skrive endnu en krimi, vil skrivestilen – og detaljerne – sikkert udvikle sig til det bedre.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.

Artikel: Årets anmelderfavoritter

13.12.2016 - 13:52 - Barbara Rugholm Hessellund

2016 synger på sidste vers, og hvis jeg skulle forberede en nytårstale, skulle den tage udgangspunkt i årets litteratur. Hvilken bedre prisme kan man tænke sig?

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i december

04.12.2016 - 00:54 - Marit

Jane Gardam, Håkan Nesser og Bob Dylan er december måneds højdespringere på min skala.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - november 2016

01.11.2016 - 19:06 - Marit

Igen en stor læsemåned, hvor vi kan glæde os til bl.a. Erling Jepsen, Thomas Rydahl, Josefine Klougart og Orhan Pamuk.