Flex death af Jonas Rolsted

Oprettet: 31.01.2013 - 10:17

Bog: "Flex death" af Jonas Rolsted

Bogens forside

Lyrisk kortprosa der i en flydende bevidsthedsstrøm indfølt og lavmælt blander fragmenter af erindring, hverdagsliv og metapoetiske overvejelser over erindring, skrift og kunst.

Forfatter: 
Jonas Rolsted
Udgivet: 
2012
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
92
Lån bogen - Køb bogen

I sin debut puster Jonas Rolsted med et poetisk og legende vindstød til faste forestillinger, erindringer og drømme om livet.

Jonas Rolsted favner det hele: Det grimme og det smukke, det høje og det lave, det poetiske og det banale. Og i denne sære blanding tager han sin læser med helt ned på jorden til besøg hos handicappede og ældre i hjemmeplejen for et øjeblik senere at lade drømmene og fantasierne fare af sted under det rindende vand i bruseren.

Jonas Rolsted præsenterer selv sin debut som et digt. Det er det også i nogen henseender, men det er også andet end det. Det er en samling prosastykker inddelt i 10 afsnit, som finder sin sammenhæng gennem en række motiver, der får jorden til at dreje rundt og fortsætte sin gang. Solen, årstiderne, kærligheden, blodet. Tiden går, men alligevel er det som om tiden går i stå.

Inden for denne ramme udgør de 10 afsnit en poetisk og profan afsøgning af følelser, roller, erindringer og overvejelser over kærlighed og kunst. I brud og bidder fortæller han historien om en ung mands drømme og længsler efter kærlighed og kvinder. Men også om den samme unge mands kvaler i forhold til at turde lade sig selv mindes sin barndom med en alkoholiseret far.

Han har fundet sin plads i hjemmeplejen – han er afhængig af den og bruger den som en måde at sætte sit liv i rammer og give det indhold. Normalt tænker man det omvendt, at det netop er hjemmeplejen, der yder den slags tjenester i forhold til sine borgere. Men hos Jonas Rolsted går det begge veje. Han vender op og ned på de traditionelle forestillinger og fremstiller de ansatte i hjemmeplejen som en samling alkoholiserede og lidt forarmede sjæle, der selv kunne trænge til lidt pleje, mens de borgere han besøger giver ham indhold i tilværelsen og beriger ham med diskussioner om kunst og litteratur.  Den samme omvendte magt- og rollefordeling fornemmer man i forholdet mellem far og søn. Hvem er den svage og hvem er den stærke? Der er intet entydigt svar.

Og det er netop det, der er det interessante ved Rolsteds lille bog. Han gør verden, livet og døden fleksibel og bruger sproget til at betragte virkeligheden på en anden måde, end vi plejer. Han lader det poetiske udspringe af det, der normalt forbindes med socialt armod.  Samtidig puster han liv i drømmene og illusionerne på en måde, så de synes mere levende end det levede liv. En ganske interessant debut.

 

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.