Eva + Adolf af Eva Tind Kristensen

Oprettet: 24.10.2011 - 12:04

Bog: "Eva + Adolf" af Eva Tind Kristensen

Bogens forside

Digte om identitetsdannelsen, hvoraf mange spiller på navneligheder mellem digteren, Eva Braun og Adolf Hitler og Bibelens første par, Eva og Adam

Forfatter: 
Eva Tind Kristensen
Udgivet: 
2011
Forlag: 
Gyldendal
Sidetal: 
130
Lån bogen - Køb bogen

Strækmarch gennem identitetens skabelseshistorie med Eva og Adolf.

'Eva + Adolf' er en kunstnerisk samling af digte, tegninger og fotos. Bogen opererer i flere spor og dobbeltbetydninger, hvor Adolf og Eva både kan være Hitler og Eva Braun, det kan være Adam og Eva fra biblen. Og måske forfatteren selv, der også hedder Eva. Identiteterne skif-ter, og straks som man tror, man har regnet den ud, skifter den igen. Der leges specielt med identitetens gode og onde sider. Mellem stor ondskab som Hitlers gerninger og den lille ond-skab i børns leg, som f.eks. i dette digt:

Knudsø01
Gull-mai sidder på ryggen af mig, presser mit hoved ned under vandoverfalden, slipper mig ikke før jeg kæmper mig fri. Idet jeg rejser mig. Mister hun balancen, vælter, støder hoften mod en sten, blodet er rødt, hun siger: dét tilgiver jeg dig aldrig.

Der bliver stjålet og klippet fra flere forskellige bøger og billeder, ganske som med ens egen identitet, hvor der også er elementer, man har taget fra andre. Tinds værk skal opleves for at man virkelig kan forstå det, mange af teksterne er fx gloselister og hypertext, hvor man selv skal finde sammenhængen enten i det overordnede eller i detaljen.

Bogen er meget æstetisk sat op og den er noget af det mest gennemførte stilistiske jeg længe har set, selvom den hverken er logisk eller funktionel. Nogle af digtene er kun billeder, lige-som fx Morti Vizkis posthume digtsamling fra 2005 med navn efter ham selv.  Som udeluk-kende er portrætter af ham selv, men som stadig er yderst poetiske.

Tind er en forfatter (eller er hun nu også det?) som arbejder med flere forskellige medier og platforme. Som en del af projektet ”Litteraturen finder sted”, har der på Litteraturstedet på Åby bibliotek været en udstilling af Tind med film, billeder og tekst fra denne bog og hendes forrige ”Do”. Tind har også lavet performance dér i samme forbindelse.

Eva+Adolf er måske mere kunst end det er en bog. Ligesom afdøde Clarence Clemmons fra Bruce Springsteens legendariske E-street band måske var verdens mest overvurderede sa-xofonist, så var han muligvis verdens mest undervurderede percussionist. Eva Tind er endnu sværere at sætte i bås som forfatter/kunster/performer, og jeg tror heller ikke, man skal gøre det. Men blot nyde værket.

For jeg har ikke i bogstaveligste forstand forstået bogen. Men jeg har oplevet hendes værk, nydt det og forstået nogle af pointerne, mens andre sikkert er gået hen over hovedet på mig. Tinds bog skal opleves, og bogen vækker  endnu mere lyst til at opleve hendes udstillinger og performances.

Se og hør Eva Tind Kristensens læse op på Åby Bibliotek

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - september 2017. 2. del

19.09.2017 - 10:11 - Marit

Sluk telefonen og lad græsset gro – de gode bøger står i kø for at blive læst.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur i september 2017. Del 1

04.09.2017 - 12:12 - Marit

Det litterære efterår starter i fin form med danske kinesere, irske familier, mulige prisvindere og spionen over alle spioner.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - august 2017

07.08.2017 - 08:53 - Marit

Peter Poulsen, Zadie Smith og Paula Hawkins – lidt for enhver smag.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - juni 2017

07.06.2017 - 20:42 - Marit

Koreanske vegetarer, amerikanske slaver i fortid og fremtid, agitprop, Første verdenskrig og kærlighed er noget af det, årets første sommermåned byder på, og som vi kan glæde os til.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - maj 2017

03.05.2017 - 21:32 - Marit

Forårssæsonen lakker mod enden, men der er stadig meget at glæde sig til. Bl.a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - marts 2017

02.03.2017 - 14:05 - Marit

Der er gang i udgivelserne derude, man bliver helt svedt. Morten Ramsland, Emma Donoghue og meget andet, der ser godt ud.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - februar 2017

02.02.2017 - 13:12 - Marit

I februar får vi nyt fra gamle og unge danske forfattere, samt en hel del etablerede nordmænd/kvinder, bla. a.

Blogindlæg: Ny skønlitteratur - januar 2017

03.01.2017 - 20:57 - Marit

Hvad vi ikke nåede at læse i 2016, kan jo læses i 2017 - men bøgerne kommer i skarp konkurrence med de nyudgivelser, der allerede trænger sig på.

Temaer

Gå på opdagelse i Litteratursidens temaer og bliv klogere på nye tendenser,  genrer og markante emner i litteraturen.

Artikel: 5 litterære trends i 2016

09.12.2016 - 16:29 - Lise Vandborg

Familie, moderskab, psykisk sygdom, samfundskritik og fortolkning af historiske skikkelser er de vigtigste temaer i årets danske litteratur.